Bun venit pe blogul meu! Mancaruri simple si usoare pe gustul tuturor...
Nu detin multe secrete ale bucatariei, insa imi place sa gatesc si fac totul cu pasiune. De altfel singurul meu secret cand gatesc este pasiunea cu care fac si cea mai simpla mancare.
Pofta buna orice alegeti sa gatiti din cele prezentate de mine mai jos!

duminică, 8 decembrie 2013

Cozonac si floare cu portocala

    Modelul acesta de floare din aluat, l-am tot vazut circuland pe Facebook si nu m-am putut abtine sa nu il fac si eu mai ales ca imi place mult de tot sa ma joc cu aluatul. Am folosit un aluat clasic ca cel de cozonac si l-am umplut cu fructe confiate aromate. 
              Mie mi-a placut rezultatul si sper ca o sa il incercati si voi.
Avem nevoie de:
500 gr faina
2 oua
100 gr zahar
70 ml ulei
270 ml lapte
1 plic drojdie uscata
un varf de sare
coaja rasa de la o portocala 
Umplutura:
 cateva lingurite dulceata de portocale sau coaja de portocala confiata care contine si dulceata 
3-4 lingurite fructe confiate pentru fiecare (cozonac si floare)
Pentru uns: 1 galbenus de ou cu 2-3 lingurite lapte
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar si o lingurita de faina.
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si coaja de portocala apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.
Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.
Impartim aluatul in doua parti, cea pentru floare a fost putin mai mare.
Intindem mai intai foaia pentru conozancel, o ungem cu cateva linguri de coaja de portocala confiata de la Bunatati din Natura care are si sos ( sau puteti folosi si o dulceata de portocale) apoi presaram coaja de potocala confiata si alte fructe mici confiate ( eu le-am cumparat de la Lidl) . Rulam si asezam intr-o tava micuta de chec tapetata cu hartie de copt. Lasam la dospit aprox 20-30 minute. 
In acest timp pregatim si floarea. Impartim aluatul ramas in doua.
Intindem prima foaie pe masa tapetata cu faina si o asezam intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt.
La fel ca si mai sus ungem si presaram cu portocala si fructe confiate. 
Intindem apoi cea de a doua foaie si o asezam peste prima, apasand cu degetele de jur imprejur pe margine sa se lipeasca putin. Luam o cana si facem un cerc in mijloc, apoi impartim aluatul mai intain in 8 apoi fiecare bucata o mai taiem inca o data, practic in 16 bucati Luam cate doua fasii si le rasucim in sens opus, de cate doua ori fiecare. Vedeti imaginea.
Lasam sa dospeasca aprox 20 minute.
Ungem si cozonacelul si floarea cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si le dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade aprox 25 minute sau pana se rumenesc frumos deasupra.
Scoatem din cuptor si lasam sa sa raceasca putin inainte de a servi.

16 comentarii :

  1. Cat de frumoasa ti-a iesit floarea, iar pozele sunt minunate. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu asa floare sa tot primesti musafiri de sarbatori ! pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ieri am primit musafiri care au fost incantati de ea :)

      Ștergere
  3. Arata atat de bine! ai maini minunate sa faci asa bunatati. O luna minunata.

    RăspundețiȘtergere
  4. O frumusete! Si bun tare! O sa incerc si eu floarea! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa incerci ca e tare faina. Si cealalta la fel >:D< Te pup

      Ștergere
  5. Cat de frumoasa este floarea!!!! Iti fur modelul ptr cozonacul de Craciun.
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa faci Simo ca arata tare bine pa masa de Sarbatori!

      Ștergere
  6. Ai pregatit o floricica tare frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...