Gogosile sunt super potrivite pentru o dupa-masa friguroasa de iarna. Necesita ceva timp pana ajungem la pasul mancarii, dar merita din plin toata munca pentru ca sunt atat de bune....
Nici nu cred ca poate zice cineva ca nu ii plac gogosile fie ele simple, cu dulceata sau cu ciocolata.
Mie imi plac oricum :)
Avem nevoie de:
- 1 kg faina
- 2 pliculete drojdie uscata (14 gr; plicurile mele contineau 7 gr)
- 2 oua
- 150 gr zahar
- 1 vanilie
- 500 ml lapte
- 120 ml ulei
- coaja rasa de la o portocala
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- un varf de sare
Altele:
- ulei pentru prajit
- zahar pudra
- optional dulceata
- optional glazura de ciocolata: 100 gr ciocolata cu 1-2 lingurite unt
Punem faina intr-un bol impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, un pic de sare si coaja de portocala si lamaie.
Intr-o cana amestecam in 100 ml lapte caldut, drojdia uscata si o lingurita zahar si lasam sa dospeasca aprox 10 min. Turnam apoi peste faina.
Framantam cu mana adaugand ouale, restul de lapte caldut si uleiul pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini.
Acoperim cu un prosop si lasam la loc cald, ferit de curenti de aer timp de aprox o ora.
Punem faina pe masa de lucru si intindem o foaie nu foarte subtire si decupam cu o forma rotunda pt gogosi.
Eu am facut cateva si cu gaura la mijloc. Am folosit o cana mai mare si un pahar mai mic pt a decupa interiorul.
Asezam apoi pe o plansa si mai lasam 30 min la dospit.
(prima foaie eu am intins-o un pic prea tare....se vede si in poza, nu am mai facut apoi poze cu celelalte :) )
Intr-un vas punem aprox 500 ml ulei...daca e vas mai mare punem mai mult ulei. Cand uleiul este incins punem gogoselele noastre lasam pana se rumenesc pe o parte apoi le intoarcem pe cealalta parte.
Le putem servi pudrate cu zahar pudra.
...le putem face si cu dulceata..
Sau daca optam pt varianta cu ciocolata: lasam gogosile sa se raceasca apoi le ungem cu glazura obtinuta din 100 gr ciocolata si 1-2 lingurite unt, topite impreuna pe foc intr-un vas cu fund gros.
Nici nu cred ca poate zice cineva ca nu ii plac gogosile fie ele simple, cu dulceata sau cu ciocolata.
Mie imi plac oricum :)
- 1 kg faina
- 2 pliculete drojdie uscata (14 gr; plicurile mele contineau 7 gr)
- 2 oua
- 150 gr zahar
- 1 vanilie
- 500 ml lapte
- 120 ml ulei
- coaja rasa de la o portocala
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- un varf de sare
Altele:
- ulei pentru prajit
- zahar pudra
- optional dulceata
- optional glazura de ciocolata: 100 gr ciocolata cu 1-2 lingurite unt
Punem faina intr-un bol impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, un pic de sare si coaja de portocala si lamaie.
Intr-o cana amestecam in 100 ml lapte caldut, drojdia uscata si o lingurita zahar si lasam sa dospeasca aprox 10 min. Turnam apoi peste faina.
Framantam cu mana adaugand ouale, restul de lapte caldut si uleiul pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini.
Acoperim cu un prosop si lasam la loc cald, ferit de curenti de aer timp de aprox o ora.
Punem faina pe masa de lucru si intindem o foaie nu foarte subtire si decupam cu o forma rotunda pt gogosi.
Eu am facut cateva si cu gaura la mijloc. Am folosit o cana mai mare si un pahar mai mic pt a decupa interiorul.
Asezam apoi pe o plansa si mai lasam 30 min la dospit.
(prima foaie eu am intins-o un pic prea tare....se vede si in poza, nu am mai facut apoi poze cu celelalte :) )
Intr-un vas punem aprox 500 ml ulei...daca e vas mai mare punem mai mult ulei. Cand uleiul este incins punem gogoselele noastre lasam pana se rumenesc pe o parte apoi le intoarcem pe cealalta parte.
Le putem servi pudrate cu zahar pudra.
...le putem face si cu dulceata..
Sau daca optam pt varianta cu ciocolata: lasam gogosile sa se raceasca apoi le ungem cu glazura obtinuta din 100 gr ciocolata si 1-2 lingurite unt, topite impreuna pe foc intr-un vas cu fund gros.
tare frumusele mai sunt!!!!!!
RăspundețiȘtergeremultumesc Dana!
RăspundețiȘtergereyumiiii
RăspundețiȘtergerePar delicioase! Nu am mai mancat gogosi de un veac, trebuie sa fac si eu, pana nu musc din monitor! Pupici :*
RăspundețiȘtergeresi mie imi plac oricum, insa pregatite de altii...spre "rusinea" mea :) nu am gasit curaj si timp sa le fac si eu :)Poate va veni si vremea lor vreodata:))
RăspundețiȘtergereDanutza...bine zici..is tare yumi :)
RăspundețiȘtergereDiana, chiar sunt delicioase si pufoase. te pup si eu
Fantezie in bucatarie curaj nu iti trebuie pt ca sunt simple de facut...in shimb da, trebuie sa ai timp. Dar merita!!! sunt bune, bune
un deliciu. imi plac mult!
RăspundețiȘtergereSint racita bocna... dar citeva gogosele din astea, sigur m-ar pune pe picioare... Pupici si o saptamina minunata !
RăspundețiȘtergereUna si pentru mine te rog.Te pup!
RăspundețiȘtergereCat sunt de dragalase ...
RăspundețiȘtergereAlina ma bucur ca iti plac!
RăspundețiȘtergereDaniela imi pare ca esti racita...ti-as trimite ctv gogosi si o ciocolata calda :). Sanatate multa.
Dia...si mai multe , cu drag.
Dorina multumesc.
Pentru bunatatile pregatite la tine in bucatarie, m-am gandit sa-ti ofer mai departe premiul primit pe blogul meu (bucatariasilviei)
RăspundețiȘtergerece bine arata gogosile! imi place blogul tau, l-am bagat la favorite!
RăspundețiȘtergereCe frumusele sunt si ce gustoase trebuie sa fie.
RăspundețiȘtergerePup si o dupa-amiaza placuta!
Mama da stiu ca te-ai jucat nu gluma cu 1 kg de faina! Imi ploua in gura, desi nu-i luna in care nu fac asa ceva ;) Super arata! Te pupic
RăspundețiȘtergereCe frumoase sunt! Si cred ca au fost si foarte delicioase! N-am mai papat de mult timp... Deci pana apuc sa le fac eu, ma servesc de la tine. Pupici
RăspundețiȘtergereSilvia multumesc tare mult!!!
RăspundețiȘtergereLavi ma bucur ca iti plac gogosile mele si blogul meu. te pup
Maria Mihalache chiar sunt gustoase.
Antonina ma bucr tare ca iti plac gogosile mele...si da, 1 kg...am un sot ce devoreaza gogosile :) si chiar si eu le mananc cu mare drag.
Simona cu drag te servesc si pe tine, sunt destule :).
Foarte frumoase si foarte bune gogosile tale! M-am plimbat pe blogul tau si imi plac propunerile tale culinare. Salutari!
RăspundețiȘtergereMarius ma bucur ca iti plac gogosile mele! Te mai astept pe la mine daca ti-a placut si blogul!
RăspundețiȘtergere