Tortul acesta l-am pregatit unei prietene dragi cu ocazia zilei de nastere.
La Multi Ani Ralu!
Tortul e bineinteles o surpriza :).
Pentru Blat:
- 250 gr zahar
- 220 gr faina
- 2 oua
- 1/2 cup cacao
- 1/2 cup ulei
- 1/4 cup lapte
- 1/2 cup cafea
- 1 lingurita praf de copt
Batem ouale intregi cu mixerul pana se deschid la culoare. Adaugam pe rand zaharul mixand in continuare, apoi, uleiul si laptele. Separat amestecam ingredientele solide: faina, cacaoa si praful de copt si adaugam treptat la compozitia lichida folosind o spatula. Turnam si cafeaua fierbinte si amestecam bine. Obtinem o compozitie ca o smantana.
Tapetam o forma rotunda si turnam jumatate din compozitie si dam la cuptorul incins la 175 grade timp de 20-25 minute. La fel procedam si cu cealalta jumatate.
Eu din aceasta compozitie am facut 2 foi in tava de 24 cm. Am taiat apoi la fiecare foaie partea de sus si am folosit doar partea de jos...adica 2 foi.
Puteti turna toata compozitia si va iasa un blat mai inalt pe care il puteti taia in trei. Cum doriti.
Crema:
- 500 ml frisca lichida
- 1 plic intaritor de frisca
Batem frisca, in care adaugam intaritorul de frisca, cu mixerul la viteza mare pana se intareste.
Jeleu de visine:
- 400 gr visine
- 1 plic gelatina rosie
- 250 ml apa
- 3-4 linguri zahar
Impartim toate ingredientele in doua vase separate si le preparam pe rand in momentul in care trebuie sa il folosim. Adica mai intai amestecam 200 gr visine cu jumatate plic gelatina, 125 gr apa si 2 linguri zahar si punem pe foc pana incepe sa fiarba. Apoi cand avem nevoie de cealalta jumatate procedam la fel
Sirop: suc de visine sau lichior de visine.
Asamblare: Mai intai asezam inelul de la tava de tort pe un platou. Apoi asezam in inel prima foaie, o insiropam usor si turnam prima parte de jeleu si nivelam.
Dam la frigider pana se raceste si se intareste jeleul. Turnam apoi jumatate din cantitatea de frisca si nivelam frumos.
Asezam apoi urmatoarea foaie de blat apasand usor cu degetele si procedam la fel: sirop-jeleu de visine-frigider-frisca. Indepartam inelul de la tava de tort si ornam si marginile cu frisca.
Pentru ornat: topim aprox 50-70 ciocolata pe baie de aburi, o punem intr-o punguta pe care o gaurim la una din capete si pe o foaie de copt desenam 'gardulete'.
Bagam la frigider pana se intareste ciocolata, apoi le luam usor cu un cutit de pe foaia de copt si asezam garduletele pe tort dupa cum ne taie imaginatia.
Asezam si cateva visine de jur imprejur si e gata tortul.
La Multi Ani Ralu!
Tortul e bineinteles o surpriza :).
Pentru Blat:
- 250 gr zahar
- 220 gr faina
- 2 oua
- 1/2 cup cacao
- 1/2 cup ulei
- 1/4 cup lapte
- 1/2 cup cafea
- 1 lingurita praf de copt
Batem ouale intregi cu mixerul pana se deschid la culoare. Adaugam pe rand zaharul mixand in continuare, apoi, uleiul si laptele. Separat amestecam ingredientele solide: faina, cacaoa si praful de copt si adaugam treptat la compozitia lichida folosind o spatula. Turnam si cafeaua fierbinte si amestecam bine. Obtinem o compozitie ca o smantana.
Tapetam o forma rotunda si turnam jumatate din compozitie si dam la cuptorul incins la 175 grade timp de 20-25 minute. La fel procedam si cu cealalta jumatate.
Eu din aceasta compozitie am facut 2 foi in tava de 24 cm. Am taiat apoi la fiecare foaie partea de sus si am folosit doar partea de jos...adica 2 foi.
Puteti turna toata compozitia si va iasa un blat mai inalt pe care il puteti taia in trei. Cum doriti.
Crema:
- 500 ml frisca lichida
- 1 plic intaritor de frisca
Batem frisca, in care adaugam intaritorul de frisca, cu mixerul la viteza mare pana se intareste.
Jeleu de visine:
- 400 gr visine
- 1 plic gelatina rosie
- 250 ml apa
- 3-4 linguri zahar
Impartim toate ingredientele in doua vase separate si le preparam pe rand in momentul in care trebuie sa il folosim. Adica mai intai amestecam 200 gr visine cu jumatate plic gelatina, 125 gr apa si 2 linguri zahar si punem pe foc pana incepe sa fiarba. Apoi cand avem nevoie de cealalta jumatate procedam la fel
Sirop: suc de visine sau lichior de visine.
Asamblare: Mai intai asezam inelul de la tava de tort pe un platou. Apoi asezam in inel prima foaie, o insiropam usor si turnam prima parte de jeleu si nivelam.
Dam la frigider pana se raceste si se intareste jeleul. Turnam apoi jumatate din cantitatea de frisca si nivelam frumos.
Asezam apoi urmatoarea foaie de blat apasand usor cu degetele si procedam la fel: sirop-jeleu de visine-frigider-frisca. Indepartam inelul de la tava de tort si ornam si marginile cu frisca.
Pentru ornat: topim aprox 50-70 ciocolata pe baie de aburi, o punem intr-o punguta pe care o gaurim la una din capete si pe o foaie de copt desenam 'gardulete'.
Bagam la frigider pana se intareste ciocolata, apoi le luam usor cu un cutit de pe foaia de copt si asezam garduletele pe tort dupa cum ne taie imaginatia.
Asezam si cateva visine de jur imprejur si e gata tortul.
Foarte delicios tortul... eu l-as fi chemat tort padurea ninsa... hi, hi... sper ca nu te superi... dar e atit de frumos si alb...
RăspundețiȘtergereDaniela, ma bucur ca iti place. Si nu am de ce sa ma supar :). Eu nu am mai vrut sa presar ciocolata rasa tocmai ca mi-a placut mai mult asa. te pup
RăspundețiȘtergereCe bine arata..iar de gust,nemaipomenit !
RăspundețiȘtergereCombinatia este exact pe gustul meu.Un tort super.Te pup!
RăspundețiȘtergereMimmi multumesc frumos!
RăspundețiȘtergereDiaMar ma bucur mult ca iti place. Weekend frumos iti doresc
Delicioasa tortura! trebuie sa-l prestez si eu curand . pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc Antonina! te pup
RăspundețiȘtergereTortul este minunat! Daca`l vede al meu, am pus-o... toata noapte stau la bucatarie! :))) Sau mai bine mergem la sarbatorita ta, caruia ii transmit la multi ani! Pup
RăspundețiȘtergereSimona ma bucur ca iti place! E un tort ce mie imi place foarte mult asa ca il inteleg pe sotul tau:) Multumesc de urari. te pup
RăspundețiȘtergereMmm, tare bine arata tortuletul si cred ca e delicios la maxim!!!Pupici!
RăspundețiȘtergereLicuta multumesc, chiar e delicios si usor. E printre putinele torturi din care pot manca 2 felii fara nici o pb :). te pup
RăspundețiȘtergereTare bine arata tortuletul tau si cu siguranta delicioasa!!! Te pup!
RăspundețiȘtergereMerci Adela, mi-a placut si mie ce a iesit :). Si la gust e super. pupici
RăspundețiȘtergereFrumos si delicios! Mmmmm...
RăspundețiȘtergereUn tort elegant......felicitari!
RăspundețiȘtergereLa multi ani,prietenei tale!
Sanda ma bucur ca iti place. te pup
RăspundețiȘtergereMaria multumesc frumos de apreciere si urari.
Foarte elegant!
RăspundețiȘtergereEgyszerűségében gyönyörű a torta!
RăspundețiȘtergereSuperb tortul!
RăspundețiȘtergereFoarte frumos si delicios!..
RăspundețiȘtergereArata minunat si cu siguranta a fost un deliciu!Pupici draga mea!
RăspundețiȘtergereFrumoasa surpriza!!!La multi ani prietenei si ...Felicitari!!!!
RăspundețiȘtergereTeo multumesc frumos!
RăspundețiȘtergereGerdi - nagyon szepen koszonom :).
Haplea - multumesc frumos!
Felis - ma bucur ca iti place. te pup
Flory - multumesc. E un tort cu un gust ce mie imi place tare mult!pupici
Mare Maria - multumesc frumos de urari! te pup
Foarte frumos!!!
RăspundețiȘtergereSimona multumesc!
RăspundețiȘtergereCe frumos aratata tortul! De gust nici nu mai zic! Te pup!
RăspundețiȘtergereTimea draga, ai creat o adevarata nebunie! :))
RăspundețiȘtergereAdoooor visinile, dar din pacate nu prea le folosesc (sau doar pe o jumatate a prajiturii/cremei) deoarece sotului meu nu-i plac prajiturile cu fructe in general...
Pupici!
Irina ma bucur ca iti place tortul meu. te pup
RăspundețiȘtergereDelicious Flavours - ma bucur ca iti place si pacat ca nu ii plac sotului tau. Sotul meu nu mananca fructe deloc dar in prajituri nu are treaba daca au si crema :). te pup
tortul acesta ma chinui sa il fac de foarte mult timp sa il fac si nu stiu de ce ma razgandesc in ultima clipa...
RăspundețiȘtergereCristina e un tort foarte usor de facut! si gustul e nemaipomenit...cel putin eu ador tortul asta. te pup
RăspundețiȘtergere