Un desert atat de simplu dar atat de bun! Jumatate se mananca imediat dupa ce il scoatem din cuptor iar restul, pana seara dispare de pe masa. Si mai are un mare plus, nu are nici foarte multe calorii.
Pregatim mai intai aluatul in felul urmator: frecam untul cu zaharul si un varf de sare, adaugam oul si coaja de portocala si bicarbonatul stins in sucul de portocala. Adaugam apoi treptat faina amestecand pana incorporam cam jumatate din cantitate, apoi turnam compozitia pe masa de lucru tapetata cu multa faina si framantam cu mana pana incorporam si restul de faina.
Invelim aluatul in folie alimentara si dam la frigider timp de o ora.
In acest timp pregatim umplutura. Spalam merele si le curatam de coaja apoi le dam pe razatoarea mare.
Avem nevoie de:
Aluat:
125 gr unt sau margarina
220 - 240 gr faina alba tip 650
1 ou
1 lingura zahar brun
coaja de la 1 portocala
sucul de la 1/2 portocala
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
un varf de sare
Umplutura:
10 mere rosii si galbene
3 linguri zahar
sucul de la o portocala
2 plicuri zahar vanilat
1 lingurita scotisoara
- zahar pudra pentru pudrat
Invelim aluatul in folie alimentara si dam la frigider timp de o ora.
In acest timp pregatim umplutura. Spalam merele si le curatam de coaja apoi le dam pe razatoarea mare.
Stoarcem sucul de la portocala peste mere, adaugam zaharul si punem pe foc la calit timp de aprox 10-15 minute. Luam de pe foc si lasam la racit.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua parti, una usor mai mare decat cealalta.
Bucata mai mare o intindem pe masa tapetata cu faina sub forma dreptunghiulara si o asezam intr-o tava 022/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Turnam merele calite peste aluat si nivelam. Presaram deasupra zaharul vanilat si scortisoara.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua parti, una usor mai mare decat cealalta.
Bucata mai mare o intindem pe masa tapetata cu faina sub forma dreptunghiulara si o asezam intr-o tava 022/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Turnam merele calite peste aluat si nivelam. Presaram deasupra zaharul vanilat si scortisoara.
Intindem aluatul ramas si taiem din el fasii pe care le punem sub forma de grilaj peste umplutura.
Dam tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 25-30 de minute, pana se rumeneste placinta fruos deasupra.
Astazi comunicarea noastra a fost telepatica ; am gatit aceesi placinta doar ca umplutura a fost gem de afine . Sa ai o primavara minunata si sa ne mai imbii cu retete delicioase. La multi ani !
RăspundețiȘtergereSunt foarte bune deserturile astea cu fructe sau cu gem si cu gem de afine clar e minunata. La multi ani si tie!
ȘtergereArata super. Am s-o ıncerc cıt de curınd. E prea frumoasa. :)
RăspundețiȘtergereLuminita multumesc si ma bucur ca ai sa incerci reteta mea.
ȘtergereCat de bine arata, Timea!
RăspundețiȘtergereMi-ai facut pofta! :D
Ma bucur c iti place Meri >:D<
ȘtergereAsa placinta as servi zilnic. O zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa si tie Rocsi!
Ștergereasta este placinta cu mere? e opera de arta!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Coco. E doar o placinta care arata bine :) Ma bucur ca imi apreciezi munca depusa :)
ȘtergereCat de perfect arata!!! Cred ca-i absolut delicioasa!!!
RăspundețiȘtergerePupici
Da Simo e mult mai buna decat clasica placinta cu mere, aluatul face totul :)
ȘtergereMmmm,ce frumos arata!!
RăspundețiȘtergeremultumesc frumos!
Ștergere