Bun venit pe blogul meu! Mancaruri simple si usoare pe gustul tuturor...
Nu detin multe secrete ale bucatariei, insa imi place sa gatesc si fac totul cu pasiune. De altfel singurul meu secret cand gatesc este pasiunea cu care fac si cea mai simpla mancare.
Pofta buna orice alegeti sa gatiti din cele prezentate de mine mai jos!

joi, 27 decembrie 2012

Prajitura cu crema de vanilie si spuma de nes

Tot din seria prajiturilor facute de Sarbatori este si aceasta prajitura aromata cu multa cafea. Pentru iubitorii de cafea e o prajitura de nerefuzat. 

Avem nevoie de:
Blat:
- 4 oua
- 8 linguri de zahar
- 2 linguri cafea lichida
- 2 linguri apa
- 8 linguri faina
-2 linguri cacao
- un varf cutit sare
Crema:
- 3 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 2 plicuri vanilie
- 1 fiola esenta de vanilie
- 400 ml lapte
- 1/2 pacher unt
Spuma:
- 3 albusuri
- 5 linguri zahar pudra
- 1-2-3 linguri rase cafea nes ( in functie de preferinte si cat de tare va place gustul de cafea)


Mixam albusurile spuma cu un varf de sare Adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Adaugam apoi pe rand galbenusurile, apa si cafeaua mixand dupa fiecare. La final incorporam faina si cele 2 linguri de cacao.
Turnam in tava tapetata cu hartie de copt (24/36 cm) si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 25-30 minute. Verificam cu o scobitoare daca blatul e copt.

Pentru crema se freaca galbenusurile cu zaharul apoi se amesteca cu faina si se adauga treptat si laptele. Punem pe foc si lasam sa fiarba amestecand mereu, pana se ingroasa si devine ca o budinca. La final adaugam zaharul vanilat si esenta de vanilie.
Luam de pe foc si adaugam untul amestecand pana se topeste si se incorporeaza bine in crema. Lasam la racit.

Blatul il taiem in doua si ungem cu aceasta crema. Daca facem blatul intr-o forma mai mica putem taia in 3 si ungem cu doua straturi de crema.

Pentru spuma: mixam albusurile pana devin spuma, apoi adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. La final adaugam ness-ul si mixam aprox 3 minute.
Cu o lingura asezam spuma peste prajitura si nivelam cu un cutit.
Deasupra cernem putin ness.
Dam la frigider minim 2 ore inainte de a felia prajitura.

Tipsuri:
- daca doriti un blat mai inalt folositi o tava mai mica
- multa lume intreaba de ce e fara praf de copt, ei bine o gramada de blaturi ies minunat fara praf de copt si asa e si aceasta. Si da,creste exact cat trebuie. :)

16 comentarii :

  1. Primesti cu colindul? imi place prãjitura ta<3

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat arata prajitura ta!!
    Desi un pic cu intarziere... cu mare drag iti urez Sarbatori fericite si un An Nou plin de realizari!!
    Pupici dulci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua! am si eu o intrebare: spuma de albusuri nu trebuie batuta pe baie de aburi ca sa nu se lase dupa ce o lasam la frigider ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ana. Spuma la prajitura aceasta nu se bate pe aburi, se intareste de la zahar si nes si ramane asa nu se lasa.

      Ștergere
  4. tentanta...ma gandesc sa o pregatesc maine...
    o intrebare as avea, la spuma se adauga ness'ul pulbere sau diluat cu apa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nes pudra, dar sa pui mai putin eventual o lingura si apoi gusti, daca vrei mai puternic mai adaugi

      Ștergere
    2. merci tare mult pt sfaturi...

      Ștergere
  5. In blatul prajiturii se pune si praf de copt pentru a putea creste?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creste si fara praf de copt, am cateva blaturi pe blog care nu sunt cu praf de copt. Dar daca vrei poti pune, nu strica :).

      Ștergere
  6. blatul nu se insiropeaza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se insiropeaza. Se inmoaie de la crema de lapte suficient.

      Ștergere
  7. ARATA BINE SI ARE UN GUST MINUNAT ! FELICITARI !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...