Bun venit pe blogul meu! Mancaruri simple si usoare pe gustul tuturor...
Nu detin multe secrete ale bucatariei, insa imi place sa gatesc si fac totul cu pasiune. De altfel singurul meu secret cand gatesc este pasiunea cu care fac si cea mai simpla mancare.
Pofta buna orice alegeti sa gatiti din cele prezentate de mine mai jos!

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Paine clasica

Daca va place mult painea si nu mai vreti sa o mancati pe cea din comert pt ca nu stiti ce contine, va invit sa faceti aceasta painica super gustoasa si chiar usor de facut...




- 500 gr faina – eu am folosit 250 gr faina tip 480 si 250 gr faina tip 650
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- un pliculet drojdie uscata
- 300 ml apa
- 20-40 ml lapte
- 1 lingura ulei

Se pune faina, sarea si zaharul intr-un bol si se amesteca bine.
Drojdia se pune intr-o cana cu apa calduta (luati din 300 ml) si se lasa 10-15 min. Apoi se toarna peste faina. Se framanta adaugand incet incet apa si laptele. Apoi se continua framantarea aluatului pana nu se mai lipeste de mana (eu am framantat cu mana ). Se adauga la final o lingura de ulei si se mai framanta pana se incorpreaza si uleiul in aluat.
Cernem peste aluat un pic de faina, apoi acoperim bine vasul ca sa stea la caldura fara curenti de aer si lasam la dospit pt cca 2-3 ore.

inainte si dupa :)

Vasul in care coacem painea il ungem cu un pic de ulei, punem aluatul si mai lasam 30 min sa dospeasca.

Dupa 30 min tragem ctv dungi peste aluat :) presarem cu faina si bagam la cuptor la foc potrivit sau 180 grade.

Timp de coacere: aprox 50 min a durat la mine fiind forma mare si stratul de aluat mai subtire (am facut in tava de tort de 26 cm).

A iesit o paine super gustoasa…prea putina insa :)) data viitoare fac portie dubla

Se poate combina cu orice alt tip de faina si seminte. Si pentru o paine mai mare folositi 1 + 1/2 din cantitati

3 comentarii :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...