Bun venit pe blogul meu! Mancaruri simple si usoare pe gustul tuturor...
Nu detin multe secrete ale bucatariei, insa imi place sa gatesc si fac totul cu pasiune. De altfel singurul meu secret cand gatesc este pasiunea cu care fac si cea mai simpla mancare.
Pofta buna orice alegeti sa gatiti din cele prezentate de mine mai jos!

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Cozonac spirala cu nuca

Este un cozonac putin mai altfel doar datorita formei. Mi-a placut tare mult ideea de a face pe langa cozonacii clasici, dreptunghiulari si unul sub forma aceasta. Si mi-a placut mai ales fata tatalui meu care statea si se uita la ceea ce fac si nu intelegea, el fiind obisnuit cu cozonacul clasic. Dar in final a fost un succes atat ca aspect cat si ca gust si l-am savurat cu totii cald. 
Avem nevoie de:
500 gr faina
3 oua
100 gr zahar
70 ml ulei
270 ml lapte
1 lingurita drojdie proaspata
un varf de sare
coaja rasa de la 1/2 portocala
coaja rasa de la 1/2 lamaie
Pt umplutura:
1 albus ou
3 linguri zahar
200 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de rom
4 linguri lapte
Pt uns: 1 galbenus de ou
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar.
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si cojile de citrice apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.
Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.
In acest timp pregatim umplutura. Mixam spuma albusul de ou, adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. Adaugam apoi treptat nuca macinata, esenta de rom si laptele amestecand cu o lingura.
Aluatul dospit il intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei si cu mainile la fel unse cu ulei. Putem folosi si sucitorul dar e mult mai simplu cu mainile.
Intindem peste foaia intinsa nuca si apoi o rulam.
Cu un cutit cu lama ascutita, taiem foaia rulata in 7 parti cat mai egale.
Pregatim un vas rotund pe care il ungem cu ulei sau il tapetam cu hartie de copt si asezam 6 spirale pe margine si una in centru.
Mai lasam la dospit 20-30 minute, apoi ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 35 de minute.
Scoatem din cuptor si lasam cateva minute sa se raceasca inainte de a aseza cozonacul pe o farfurie.
Oricum nu o sa reziste prea mult pe farfurie....savurat cu o cana de cafea sau lapte o sa dispara rapid.

22 de comentarii :

  1. O spirala din asta lipsea de langa cafeaua mea !

    RăspundețiȘtergere
  2. Megint szépségeset sütöttél!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cozonacul asta ma face sa salivez! Azi nu am facut decat paine...si chiar m-am gandit la tine ca stiu ca tu sambata esti de neintrecut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana, m-ai facut sa zambesc. Chiar nu am mai facut de ceva vreme paine, am fost mai ocupata. Mi dor de o paine de casa. Te pup

      Ștergere
  4. COzonacul cu nuca este preferatul meu si al tau e foarte frumos.Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mmm cat de bine arata!!!De paste sunt invitata la masa,cred ca-ti fur reteta si duc cadou un cozanac :) Pup

    RăspundețiȘtergere
  6. I love your blog! Definitely following now, stay in touch xx

    thedailysugar.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bine arata, foarte frumos cozonacul tau cu nuca! Pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Mmm, tare frumusel a iesit!!Cu nuca e preferatul meu!Pup!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...