Bun venit pe blogul meu! Mancaruri simple si usoare pe gustul tuturor...
Nu detin multe secrete ale bucatariei, insa imi place sa gatesc si fac totul cu pasiune. De altfel singurul meu secret cand gatesc este pasiunea cu care fac si cea mai simpla mancare.
Pofta buna orice alegeti sa gatiti din cele prezentate de mine mai jos!

duminică, 15 ianuarie 2012

Spanac scazut

Spanacul...hmmm....multa bataie de cap mi-a mai dat pe cand eram copil. Nu vroiam sa il mananc pt ca era prea verde...mancam doar oul de deasupra si restul ramanea in farfurie si spuneam ca am mancat destul...:))
Acum il gatesc si il si mananc cu foarte mare drag...
Avem nevoie de :
- de spanac bineinteles :) cam 500-600 gr au pungile mele din congelator gata fierte si tocate marunt marunt
- 500 ml lapte
- 2-3 linguri ulei
- 1 lingura cu varf faina 
- o capatana mica de usturoi
- sare si piper

Punem vasul pe foc cu cele 2-3 linguri de ulei si adaugam faina amestecand rapid. Nu lasam decat cateva secunde si luam de pe foc. Turnam apoi spanacul si amestecam bine cu faina , apoi punem pe foc si adaugam treptat laptele. Adaugam usturoiul  tocat marunt, sare si piper dupa gust.
Lasam pe foc aprox 25 min. Trebuie amestecat mereu pentru ca altfel se prinde de fundul vasului.

Se serveste cald cu oua ochiuri :) ...super buna pt pranz sau cina si este o explozie de vitamine 
Go Popey!!! :) 

vineri, 13 ianuarie 2012

Tort cu zmeura

Am reusit in sfarsit sa pun si tortul pe care mi l-am facut pentru ziua mea acum o saptamana :)
Am pornit sa fac un tort Padurea Neagra dar, ca niciodata m-am trezit ca nu am visine in casa :))... asa ca am improvizat rapid alt tort si nu imi pare rau pt ca a avut succes (chiar daca eu nu sunt prietena cu zmeura :) )
Ingrediente:
Blat: 300 gr zahar, 210 gr faina, 2 oua, 1/2 cup cacao, 1/2 cup ulei, 1/4 cup lapte, 1/2 cup cafea, 1 lingurita praf de copt, un varf de sare
Crema: 500 ml frisca lichida indulcita, 1 plic intaritor frisca, 250 gr zmeura
Sirop: 150-200 ml Martini rosu cu o lingurita zahar
Pt ornat: 12-13 buc de zmeura, 50 gr ciocolata cu crema de zmeura.
Preparare blat
Amestecam intr-un bol faina, zaharul, cacaoa, praful de copt si sarea. Separat batem albusurile, adaugam galbenusurile si apoi uleiul si laptele. Adaugam putin cate putin din mixul de ingrediente uscate amestecand cu o spatula sau cu mixerul pe treapta 1. La final adaugam cafea fierbinte si amestecam.
Se toarna in forma tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 175 grade timp de 35-40 min. Se face testul cu o scobitoarea.
Mie mi-a crescut foarte tare si a crapat putin deasupra si am taiat partea de sus ca sa fie cat de cat mai uniform :). Oricum e suficient de inalt.
Crema: batem frisca tare impreuna cu intaritorul de frisca. O impartim in trei.
Asamblare: dupa ce s-a racit blatul il taiem in trei. Asezam prima foaie, o insiropam usor cu Martini, apoi punem frisca si o nivelam si adaugam zmeura bucatele mici sau intregi, cum doriti. Apasam usor cu mana sa intre un pic zmeura in frisca.
Asezam apoi a doua foaie si procedam la fel: insiropam.. frisca..zmeura. Aseazam ultima foaie si la fel o insiropam.
Imbracam tortul in frisca si ornam de jur imprejur cu zmeura si cu ciocolata taiata.
E un tort destul de simplu de facut si arata bine combinatia de culori negru, alb, rosu. Iar de gust...las musafirii sa isi zica parerea :)
Si iata si florile mele frumoase :)

joi, 12 ianuarie 2012

Tarta cu fructe

Cred ca este primul tort pe care am invatat sa il fac acum multi, multi ani
Blat simplu, budinca, fructe si gelatina....deci foarte simplu de facut pt oricine. 
Ingrediente:
Pt blat: 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 linguri faina, 1/2 plic praf de copt, un varf de sare
Crema: praf de budinca de preferat vanilie dar se poate si de ciocolata (cum am facut eu de data asta) sau alte arome, 450 ml lapte, 3 linguri zahar
Fructe: orice fructe
Gelatina pt tarta, 200-250 ml apa, 2 linguri zahar

Batem albusurile spuma tare cu un varf de sare, adaugam pe rand cele trei linguri de zahar, apoi adaugam galbenusurile frecate cu praful de copt si la final incorporam faina folosind mixerul la treapta 1 sau cu o spatula. Se toarna compozitia in tava de tarta tapetata cu unt si cu faina. Se da la cuptorul preincalzit la 170 grade timp de 20-25 minute. Se face testul cu scobitoarea, daca nu se mai lipeste este gata :)
Se rastoarna blatul pe o farfurie, lasam cateva minute sa se raceasca.
Budinca se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj si o turnam peste blat.
Spalam si curatam fructele si le asezam de jur imprejur sau cum dorim, dupa imaginatie.
Pregatim apoi gelatina si o turnam peste fructe incepand de la mijloc sa acopere bine fructele.
Lasam la frigider o ora pt a se intari gelatina, apoi se poate servi.
Va servesc si pe voi cu o felie racoroasa! 

miercuri, 11 ianuarie 2012

Spaghete cu sos de rosii

Nimic mai simplu de facut decat paste cu sos de rosii...foarte rapid de facut si cred eu , pe gustul tuturor :) 


Ingrediente:
- 500 gr Spaghete
- 500 gr carne tocata
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 5-6 catei usturoi
- sare, piper
- 1 lingurita zahar
- busuioc
- 500 ml suc de rosii

Fierbem pastele conform indicatiilor de pe ambalaj.
Punem carnea tocata la foc mic la calit impreuna cu ceapa tocata marunt si morcovul ras. Lasam la calit cateva minute, apoi turnam sucul de rosii si adaugam sarea, piperul, zaharul, usturoiul taiat felii. Lasam sa fiarba aprox 10 -15 min amestecand din cand in cand. La final adaugam si busuiocul tocat.

Asezam pastele pe o farfurie si punem peste sosul si dupa preferinte si cascaval ras.
Pofta buna :)

Paine de secara

Aproape in fiecare saptamana incerc combinatii noi pt paine de casa, toate sunt bune si sanatoase :)
Acum am pregatit paine din faina de secara si are un gust minunat 
Ingrediente pt  2 paini:
- 300 gr faina de secara
- 700 gr faina de grau tip 650
- 2 pliculete de drojdie uscata sau 40 gr drojdie proaspata 
- 200 ml lapte
- 480 ml apa
- 2 lingurite sare
- 2 lingurite zahar 
- 4 linguri ulei 
Procedam exact ca la reteta paine impletita...framatare, dospire, etc.
Ca de obicei am facut o paine mai mare si una mai mica, impletite pt ca imi plac mie cum arata asa :)
..si mi-a ramas si putin aluat din care am  facut painici/baghete cu sunca si usturoi si unele cu sunca si cascaval 
Pofta mare! 

duminică, 8 ianuarie 2012

Friptura impletita

Iata cum o friptura banala din carne de porc poate arata foarte bine pe farfurie doar impletind carnea


sa vedem de ce avem nevoie..
- 500 gr carne de porc: ceafa sau pulpa/spata
- 10-12 cartofi
- 3-4 morcovi
- 3 cepe
- 1 capatana usturoi
- 3-4 linguri ulei
- foi de dafin
- oregano
- sare si piper 

Taiem carnea felii, apoi fiecare felie o taiem in trei precum in poza de mai jos si impletim.
In capat infingem o scobitoare.

Punem bucatile de carne impletite in tava cu ulei si asezam pe langa carne cartofii taiati in doua sau patru , morcovii taiati in bucati de 3-4 cm, ceapa taiata in 4, frunzele de dafin si oregano. Usturoiul il punem in crepaturile de la carne. Adaugam sare si piper si dam la cuptor la 180 grade timp de aprox 40-50 min, depinde de carne. 

Dupa 20 min intoarceti carnea de pe o parte pe alta.

...o sa impresionati cu siguranta cu aceasta friptura , asa ca va provoc sa o faceti si voi :)...
Recomand sa tineti carnea intr-un bait cu lapte si usturoi pt cateva ore inainte de a o prepara. Eu din pacate a trebuit sa o fac destul de rapid si nu am avut timp de bait...next time, neaparat :) 
Pofta Buna!!! 

miercuri, 4 ianuarie 2012

Fursecuri vesele

Reteta o am de la mama mea, ea le foloseste si la islere si sunt foarte bune.
Eu am facut doar simple fursecuri pt cafea :)

Ingrediente:
- 400 gr faina
- 1/2 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 3 linguri zahar
- 1 ou
- 250 gr margarina
- un varf de sare

Se face o coca din ingredientele de mai sus, se pune in folie alimentara si se da la frigider timp de o ora.
Intindem apoi o foaie mai groasa de 5-7 mm, decupam formele dorite si punem la cuptor preincalzit la 175 grade timp de 15-18 minute.


Lasam sa se raceasca, apoi le putem unge cu glazura de ciocolata sau le putem lasa simple.
Eu am facut fete vesele cu ciocolata topita, nasturasi albi, nasturasi cu cacao si pe unele am uns crema de ciocolata.
Se poate adauga si cacao in aluat sau ciocolata rasa.

Va servesc si pe voi cu cateva fete zambitoare sa va insenineze ziua ...

marți, 3 ianuarie 2012

Baghete cu sunca si cascaval

Tot din aluatul clasic de paine putem face aceste baghete /painici cu diverse umpluturi.
Intindem o foaie de ce marim dorim noi, asezam o felie de cascaval si una de sunca, sau cate doua daca le facem mai lungi, apoi rulam apasand bine pe margini pt a nu se desprinde cand creste. Dam la cuptor timp de 25 minute si gata, putem servi la mic dejun, pranz sau cina :)

Rulada de cascaval

Va mai prezint un aperitiv simplu de facut, nu necesita mult timp si arata bine la orice masa festiva... 




Umplutura pt 5 felii cascaval:
- 6 felii sunca sau salam cu sunca
- 15 gr unt
- 5 linguri crema de branza
- 1/2 ceapa mica
- putin usturoi
- sare, piper
Se taie marunt sunca, ceapa si usturoiul si se amesteca cu untul si crema de branza. Se condimenteaza dupa gust.
Feliile de cascaval le tinem un pic sub apa fierbinte (ctv secunde pe ambele parti) apoi punem pe un servetel de hartie sa se absoarbe apa. Intindem apoi pe felia de cascaval 2-3 lingurite din compozitia de mai sus si rulam in folie alimentara.

Punem la frigider pt cateva ore si apoi taiem in rondele de 2-3 cm grosime.

Arata foarte bine pe platou cu ctv masline si alaturi de alte aperitive...eu am avut aceasta rulada pe masa de Revelion :)

si din cate am inteles de la musafirii mei a fost si foarte buna (eu nu mananc branzeturi deci trebuie sa ii cred pe cuvant :) )

luni, 2 ianuarie 2012

Coronita cu carne tocata


Pentru masa de Revelion am pregatit doua coronite cu carne, care nu numai ca arata foarte bine dar sunt si foarte bune si foarte usor de preparat.
Ingrediente pentru 2 coronite:
Pt aluat: 150 gr margarina, 300 gr faina, 1 ou, sare, jumatate plic drojdie uscata, 50 ml apa calduta
Pt umplutura: 500 gr carne tocata, 2 cepe mici, usturoi, 3 morcovi, 1 ou 1 albus (galbenusul il folosim la uns), gogosari murati, patrunjel verde

Facem un aluat din ingredientele de mai sus si lasam la dospit la loc cald pt aprox o ora.
In acest timp pregatim umplutura: tocam carnea (daca nu o avem deja tocata bineinteles :) ), si punem la calit impreuna cu ceapa si usturoiul tocat si morcovii rasi prin razatoarea mica. Lasam apoi sa se raceasca si dupa ce s-a racit adaugam gogosarii taiati marunt, patrunjelul tocat si ouale. Amestecam bine pana se incorporeaza bine toate ingredientele.
Intindem doua foi rotunde (am folosit forma de la tort pt a taia rotund marimea dorita) asezam foaie in forma si punem pe margine de jur imprejur carnea. Taiem apoi aluatul din mijloc in 4 obtinand 8 triunghiuri pe care le tragem peste umplutura apasand pe margine pt a se lipi. Ungem apoi cu galbenus de ou si punem seminte de susan. Puteti vedea din poze toata procedura.
Punem la cuptor preincalzit la 180 grade timp de 20-25 minute pana se rumeneste aluatul deasupra.
Asezam coronita pe o farfurie rotunda si in mijloc putem pune diverse. Eu de ex. am pus pe una castraveti taiati rondele si pe cealalta carnaciori prajiti sub forma de floricele..
Pofta buna :)
Reteta preluata de la Edith Frincu si usor modificata. Multumesc.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...