Va prezint prima prajitura facuta pentru Craciun dintr-un sir destul de lung. O prajitura delicioasa cu multa ciocolata si visine, cred eu, pe gustul tuturor. Am fost harnicuta in vara si mi-am pus fructe la congelator tocmai pentru a le putea folosi in iarna aceasta. Dar chiar daca nu aveti visne congelate puteti folosi din compot, prajitura iasa la fel de buna.
Avem nevoie de:
Blat:
- 5 oua
- 250 gr zahar
- o cana lapte
- o cana ulei
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 350 gr faina
- 2 linguri cacao
- o sticluta esenta de rom
- un varf de sare
Crema:
- 200 ml frisca lichida neindulcita
- 6 linguri zahar
- 200 gr ciocolata neagra
- 250 gr visine
Glazura:
- 200 gr ciocolata neagra
- 5 linguri frisca lichida
- 1 lingurita unt
- bombonele colorate pentru ornat
Pregatim mai intai crema, chiar cu o zi inainte. Amestecam frisca cu zaharul si punem pe foc pana incepe sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam ciocolata facuta bucatele. Amestecam pana se topeste ciocolata. Dupa ce s-a racit putin, dam la frigider cateva ore sau pana a doua zi.
Pentru blat mixam albusurile spuma cu un varf de sare, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si mai mixam cateva minute. Punem apoi pe rand mixand dupa fiecare: galbenusurile, uleiul, esenta de rom si laptele.
La final incorporam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.
Turnam intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 35 min.
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.
Intre timp scoatem crema din frigider si o lasam cateva minute la temperatura camerei. Apoi o mixam cu mixerul la viteza mare pana obtinem o crema pufoasa.
Taiem blatul in doua si asezam visinele cu pulpa in jos pt ca siropul de la visine sa se traga in blat.
Peste visine intindem crema peste care asezam cealalta foaie.
Glazura: topim pe baie de aburi ciocolata facuta bucatele impreuna cu frisca luchida si untul. Amestecam mereu si avem grija ca peretii vasului cu ciocolata sa nu atinga apa.
Turnam glazura peste prajitura si nivelam cu un cutit. Deasupra presaram bombonele colorate.
Avem nevoie de:
Blat:
- 5 oua
- 250 gr zahar
- o cana lapte
- o cana ulei
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 350 gr faina
- 2 linguri cacao
- o sticluta esenta de rom
- un varf de sare
Crema:
- 200 ml frisca lichida neindulcita
- 6 linguri zahar
- 200 gr ciocolata neagra
- 250 gr visine
Glazura:
- 200 gr ciocolata neagra
- 5 linguri frisca lichida
- 1 lingurita unt
- bombonele colorate pentru ornat
Pregatim mai intai crema, chiar cu o zi inainte. Amestecam frisca cu zaharul si punem pe foc pana incepe sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam ciocolata facuta bucatele. Amestecam pana se topeste ciocolata. Dupa ce s-a racit putin, dam la frigider cateva ore sau pana a doua zi.
Pentru blat mixam albusurile spuma cu un varf de sare, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si mai mixam cateva minute. Punem apoi pe rand mixand dupa fiecare: galbenusurile, uleiul, esenta de rom si laptele.
La final incorporam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.
Turnam intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 35 min.
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.
Intre timp scoatem crema din frigider si o lasam cateva minute la temperatura camerei. Apoi o mixam cu mixerul la viteza mare pana obtinem o crema pufoasa.
Taiem blatul in doua si asezam visinele cu pulpa in jos pt ca siropul de la visine sa se traga in blat.
Peste visine intindem crema peste care asezam cealalta foaie.
Glazura: topim pe baie de aburi ciocolata facuta bucatele impreuna cu frisca luchida si untul. Amestecam mereu si avem grija ca peretii vasului cu ciocolata sa nu atinga apa.
Turnam glazura peste prajitura si nivelam cu un cutit. Deasupra presaram bombonele colorate.
Am sa revin cu o poza cu prajitura taiata :).
Combinatie foarte placuta,cel putin pentru mine!
RăspundețiȘtergerePupici!
Da e o combinatie foarte gustoasa. Pup
ȘtergereUau ce bine arata... sa inteleg ca prajiturica e pentru Craciun, ca mi-ar fi placut sa-mi clatesc ochii cu o feliuta...
RăspundețiȘtergereDraga mea, iti doresc un Craciun fericit, plin de bucurii, sanatate si pace, alaturi de cei dragi !
Da Daniela, e una din prajiturile pentru Craciun. Si eu iti doresc un Craciun Minunat@
ȘtergereCraciun fericit si linistit alaturi de toti cei dragi tie!
RăspundețiȘtergereMultumesc la fel Adnia!
ȘtergereGrozava prajitura! Asteptam si sectiune!
RăspundețiȘtergereCraciun fericit iti doresc!
Multumesc Flori. Sarbatori minunate si tie!
ȘtergereCraciun fericit si plin de bucurii!
RăspundețiȘtergereMultumesc, la fel si tie Cristina!
ȘtergereAm incercat si eu aceasta prajitura, dar crema nu s-a intarit.Este adevarat ca nu am lasat-o peste noapte (numai vreo 4 ore in frigider)dar nu cred ca acesta este motivul!?. Oricum este foarte foarte buna si sper ca data viitoare sa-mi iasa asa cum trebuie. La multi ani! un an noua cu sanatate, bucurii si cat mai multe retete.
RăspundețiȘtergereIn mod normal in 4 ore se intareste super ok. E crema ce o folosesc la toate torturile de ciocolata si iasa mereu super ok. Depinde ce frisca, ciocolata folosesti. Eu folosesc frisca lichida neindulcita de la Lidl in care adaug zahar si ciocolata neagra minim 55% cacao. Dar in mod normal nu ar trebui sa ai probleme si daca folosesti ciocolata cu lapte. An Nou fericit si bafta multa orice ai incerca de la mine.
Ștergereca de fiecare data cand ma uit pe-o reteta postata de Dv., sunt incantata atat de aspectul, cat si convingerea ca voi prepara o prajitura minunata; sunteti si veti ramane pentru mine un model de urmat; abia astept sa fac si eu aceasta prajitura, pentru a carei reteta VA MULTUMESC FRUMOS !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru aprecieri si sper sa incerci cat mai multe retete de pe blogul meu.
Ștergere