E cea mai veche prajitura pe care o stiu. Mama mea e specialista nr 1. cand vine vorba de Greta Garbo. Am crescut cu aceasta prajitura, era nelipsita de la orice sarbatoare. Sincera sa fiu chiar ma saturasem de ea pana peste cap :)). Dar iata ca acum am facut-o si eu, tot pt. o zi de sarbatoare. E drept ca a mamei mele arata mai bine desi nu inteleg de ce pentru ca, cu toata modestia, o cam intrec la dulciuri in ultimul timp :)). Dar va garantez ca e foarte buna prajitura copiliriei mele.
Ornam cu bombonele colorate.
Avem nevoie de:
200 gr untura sau unt sau margaina ( eu nu am avut untura :( )
150 gr zahar
2 oua
4 linguri smantana grasa
3 linguri lapte
1 plic drojdie uscata (7 gr)
600 gr faina
Umplutura:
300 gr nuca (eu am pus mai putin dar puteam pune mai mult :)
150 gr zahar
1 borcan gem de caise
Glazura:
160 gr zahar pudra
2 linguri cacao
2 linguri ulei
3 linguri apa fierbinte
bombonele colorate pentru ornat
Pentru glazura: amestecam zaharul pudra cu cacaoa apoi adaugam cele doua linguri de ulei si treptat apa fierbinte. Amestecam bine, bine cu lingura, dupa care ungem prajitura cu glazura.
Drojdia o punem la dospit intr-o canita cu cele 3 linguri de lapte caldut si o lingurita de zahar.
Intr-un bol frecam bine untul (sau margarina sau untura) cu zaharul. Adaugam apoi smantana, ouale si drojdia dspita si amestecam. Incorporam treptat faina si cand capata consistenta o rasturnam pe plansa de lucru tapetata cu faina si framantam pana incorporam restul de faina.
Lasam aluatul pe masa de lucru aprox 30 minute.
Nuca macinata o amestecam cu zaharul.
Aluatul rezultat il impartim in trei parti egale.
Intindem prima foaie pe masa tapetata cu faina. Presaram si deasupra aluatului faina pt. a nu se lipi de sucitor. Asezam prima foaie intr-o tava tapetata cu faina ( puteti pune si hartie de copt, dar nu e neaparat pt ca nu se lipeste) si taiem cu un cutit surplusul. Peste foaie intindem jumatate din borcanul de gem. Iar peste gem presaram jumatate din cantitatea de nuca cu zahar.
Intindem apoi a doua foaie o asezam peste nuca si procedam la fel: o ungem cu restul de gem si presaram restul de nuca.
Deasupra punem ultima foaie pe care o intapam din loc in loc cu furculita.
Dam tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 35 minute, pana se rumeneste usor deasupra.
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.
Ornam cu bombonele colorate.
Prajitura nu trebuie tinuta la frigider.
Dupa ce s-a intarit glazura se poate felia si servi.
Eu va servesc prajitura in cea mai frumoasa tava de la Dreams factory, cu o cafea aromata si in miros de liliac.
Mie imi place mult prajitura asta , dar nu o fac prea des pentru ca mereu imi dau bataie de cap foile. Servesc o bucata de la tine.
RăspundețiȘtergereLa asta e usor cu foile ca vin asezate direct in tava :). Eu nu am facut-o pana acum ca o facea mereu mama :)
ȘtergereNumele acesta nu i-l cunosteam. Dupa ce am citit reteta mi-am dat seama ca este prajitura Zserbó, pe care o cunoastem si noi. :)
RăspundețiȘtergereIi mai zice si Greta Garbo la Zserbo :). Hai ca scriu la titlu si Zerbo pt cei care o cunosc asa.
ȘtergereHow pretty, I can almost smell the flowers. Like spring.
RăspundețiȘtergereHow about following each other? Let me know on my blog!
/Avy
http://mymotherfuckedmickjagger.blogspot.com
♥
Ce mult imi plac genul asta de prajituri. Foarte buna!
RăspundețiȘtergereChiar e buna Rocsi. Te pup
ȘtergereNu am facut niciodata aceasta prajitura! Ar trebui sa o incerc!
RăspundețiȘtergerePaste fericit!...
Multumesc Felis. Sa o incerci ca e tare buna.
ȘtergereCui nu-i place prajitura asta?!
RăspundețiȘtergerePup cu drag!
te pup Simo si ma bucur ca iti place.
ȘtergereZserbó = nu de la Greta Garbo...a primit numele de la Gerbeaud Emil cofetar Francez,care si-a facut afacerea in Budapesta inca in anii 1858! merita de vaztu:
RăspundețiȘtergerehttp://www.gerbeaud.hu/gerbeaud-film