Dovlecelul si zucchini legume din aceeasi familie, se afla in topul preferintelor mele cand vine vorba de legume gatite. Si sper sa ma credeti pe cuvant ca am facut o placinta sarata demetiala. Aluat usor de paine, legume proaspete din gradina si ceva oua de casa, e tot ce va trebuie pentru a pregati o cina super gustoasa.
Punem intr-un vas faina si amestecam cu sarea, iar in mijloc facem o gaura in care turnam drojdia dospita. Framantam cu mana si adaugam restul de apa calduta. Terminam de framantata cand aluatul nu se mai lipeste de degete.
Avem nevoie de:
150 gr faina alba
100 gr faina neagra
1/2 plic drojdie uscata
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
170-200 ml apa
Pentru umplutura:
1 dovlecel sau zucchini
1 ceapa alba
1 ceapa rosie
1 ardei
1 lingura ulei
2 linguri sos chili
1 ou + 1 albus de ou
sare si piper
Pentru uns: un galbenus de ou
Intr-o cana amestecam drojdia cu zaharul si o lingurita de faina, adaugam 100 ml apa caldutsi lasam la dospit 10 minute. Punem intr-un vas faina si amestecam cu sarea, iar in mijloc facem o gaura in care turnam drojdia dospita. Framantam cu mana si adaugam restul de apa calduta. Terminam de framantata cand aluatul nu se mai lipeste de degete.
Presaram deasupra putina faina, acoperim cu un prosop si punem la loc cald ferit de curenti de aer pentru 45-60 minute.
In acest timp e numai bine sa ne ocupam de umplutura.
Curatam zucchini si il taiem felii apoi il saram si piperam si il prajim putin pe ambele parti pe un gratar sau o tigaie incinsa asa cum am facut eu (fara ulei).
Ceapa si ardeiul le feliem si le calim pe rand intr-o lingura de ulei. Punem toate legumele pe o farfurie.
Aluatul dospit il asezam pe masa de lucru tapetata cu faina si il intindem sub forma rotunda cu aprox 6 cm mai mare decat tava in care urmeaza a fi pusa. ( mie mi-a mai ramas putin aluat din care am facut o super mini pizza :) )
Ungem aluatul cu sosul chili peste care asezam ceapa si ardeiul. Batem oul + albusul cu o furculita, punem putin sare si piper si turnam peste legume. Deasupra asezam dovlecelul de jur imprejur pe toata suprafata. Tragem marginile aluatului peste umplutura.
Ungem marginea, dar si restul cu galbenusul de ou si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aprox 25-30 minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Si iata si mini pizza facuta din aluatul ramas:
Scoatem din cuptor, feliem si servim cald. Dar la fel de bine se poate servi si rece.
la cum arata nu poate fi decat delicios, iar aluatul pare fraged, am sa incerc reteta...;)
RăspundețiȘtergereAm venit la masa,desi este foarte tarziu!Imi place!
RăspundețiȘtergerePup!
Ce bunatate ai facut aici!
RăspundețiȘtergereCe frumos arata placintica ta rustica !! ;) <3
RăspundețiȘtergereCe bunatate!! Iubesc placintele cu legume! Pupici
RăspundețiȘtergereArata delicios!!!!!!!!!! Si o idee in plus cu aluatul ramas!
RăspundețiȘtergereTe pup!
Super arata!! Si cred ca-i foarte buna!
RăspundețiȘtergereda.....................categoric pe placul meu!
RăspundețiȘtergerete pup si seara buna!