Ieri am sarbatorit ziua sotului meu cu acest tort delicios facut din rulada de caise si multa crema de ciocolata. O combinatie foarte potrivita pentru un tort aniversar de toamna :). Al meu sot a devorat rapid doua felii ca de, e sarbatoritul si ara voie :)). Va explic si voua cum am facut acest tort, poate vreti sa incantati si voi pe cineva. Si aveti grija sa nu mancat rulada goala inainte de a termina tortul asa cum a vrut sotul meu :))
Mixam albusurile spuma cu un varf de sare, adaugam zaharul si mixam 2-3 minute pe treapta cea mai ridicata. Adaugam apoi pe rand galbenusurile, laptele si uleiul mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt si cu cacaoa, folosind o spatula si avand grija sa nu se lase spuma.
Turnam compozitia intr-o tava rotunda de 24 cm tapetata pe fund cu hartie de copt preincalzit la 170-175 de grade timp de 20-25 min.
Scoatem din cuptor si dupa ce s-a racit taiem blatul in doua.
Intr-un bol mixam frisca mai intai la viteza mica apoi la viteza maxima pana sa intareste.
Scoatem si crema de ciocolata si o mixam intr-un vas apoi o adaugam peste frisca si mixam pe treapta mica doar cat sa se amestece cele doua.
Asamblare:
Pe un platou asezam prima foaie de blat de cacao si o ungem cu 3 linguri de gem. Punem inelul de la tort.
Din rulada taiem 7 bucati de aprox 2 cm si 9,5 bucati de 1 cm.
Cele mai subtiri vin asezate pe margine de jur imprejur iar cele mai groase pe fund. Peste rulada punem crema, mai intai punand cate putin ca sa umplem locurile goale apoi punand restul si niveland deasupra.
Cea de a doua foaie de blat de cacao o ungem cu dulceata pe partea care vine asezata peste crema. Apasam usor cu degetele sa se lipeasca de marginea cu rulada.
Pentru glazura topim intr-un vas pe aburi ciocolata impreuna cu untul si laptele, amestecand intr-una si avand grija ca apa sa nu ajunga pe fundul vasului de deasupra.
Turnam glazura peste blat si nivelam cu un cutit.
Eu am ornat cu bombonele colorate si cu cateva ornamente de ciocolata.
Dam tortul la frigider 2-3 ore sau ideal pana a doua zi.
Avem nevoie de:
Pentru rulada:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
1 lingurita praf de copt
un borcan mic gem de caise
Pentru blatul de cacao:
3 oua
120 gr zahar
100 gr faina
1 lingura cacao
2 linguri lapte
3 linguri ulei
1 lingura praf de copt
Crema:
200 gr smantana pt frisca
6 linguri zahar
200 gr ciocolata cu lapte 38% cacao
200 gr frisca lichida indulcita
In plus 6 linguri gem de caise pentru uns foile de cacao
Glazura:
100 gr ciocolata
1 lingura unt
2 linguri lapte
Pregatim mai intai prima parte a cremei pentru ca necesita sa stea la frigider 1-2 ore.
Intr-un vas amestecam smantana pentru frisca cu zaharul si punem pe foc pana fierbe. Luam de pe foc si adaugam ciocolata facuta bucatele, amestecand pana se topeste ciocolata. Lasam 10-15 minute sa ajunga la temp. camerei, apoi punem la frigider timp de 2 ore.
Rulada: mixam albusurile spuma cu un varf de sare, adaugam zaharul si mixam 2-3 minute pe treapta cea mai ridicata. Adaugam galbenusurile mixand in continuare. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt folosindu-ne de o spatula si facand miscari rotative usoare pentru a nu se lasa spuma.
Turnam compozitia in tava mare de la cuptor, tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de 20-25 min.
Scoatem din cuptor si asezam rulada (cu hartie cu tot) intr-un prosop de bucatarie curat si umed. Rulam cu grija si lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit desfacem rulada din prosop si o ungem cu dulceata apoi o rulam indepartand si foaia de copt. Sau puteti indeparta mai intai hartia de copt, cum doriti. Dam rulada la frigider pana pregatim restul.
Blatul de cacao:Mixam albusurile spuma cu un varf de sare, adaugam zaharul si mixam 2-3 minute pe treapta cea mai ridicata. Adaugam apoi pe rand galbenusurile, laptele si uleiul mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt si cu cacaoa, folosind o spatula si avand grija sa nu se lase spuma.
Turnam compozitia intr-o tava rotunda de 24 cm tapetata pe fund cu hartie de copt preincalzit la 170-175 de grade timp de 20-25 min.
Scoatem din cuptor si dupa ce s-a racit taiem blatul in doua.
Intr-un bol mixam frisca mai intai la viteza mica apoi la viteza maxima pana sa intareste.
Scoatem si crema de ciocolata si o mixam intr-un vas apoi o adaugam peste frisca si mixam pe treapta mica doar cat sa se amestece cele doua.
Asamblare:
Pe un platou asezam prima foaie de blat de cacao si o ungem cu 3 linguri de gem. Punem inelul de la tort.
Din rulada taiem 7 bucati de aprox 2 cm si 9,5 bucati de 1 cm.
Cele mai subtiri vin asezate pe margine de jur imprejur iar cele mai groase pe fund. Peste rulada punem crema, mai intai punand cate putin ca sa umplem locurile goale apoi punand restul si niveland deasupra.
Cea de a doua foaie de blat de cacao o ungem cu dulceata pe partea care vine asezata peste crema. Apasam usor cu degetele sa se lipeasca de marginea cu rulada.
Turnam glazura peste blat si nivelam cu un cutit.
Eu am ornat cu bombonele colorate si cu cateva ornamente de ciocolata.
Dam tortul la frigider 2-3 ore sau ideal pana a doua zi.
La mulți ani sărbătoritului!
RăspundețiȘtergereMultumesc Alina.
ȘtergereCe torturi faine faci! Pacat ca esti departe de mine ca la tine comandam, eu nu am rabdare :D
RăspundețiȘtergereMeri multumesc dar si ale tale sunt foarte frumoase si bune. Te pup
ȘtergereMulti ani fericiti si sanatosi sarbatoritului tau drag!
RăspundețiȘtergereTortul este super!
Pup!
Multumesc frumos si pentru urari si pentru apreciere.
ȘtergereTimi, La multi ani sotului!!! Sa-i transmiti din partea noastra! Sa fiti sanatosi si mereu frumosi!
RăspundețiȘtergereMeri va multumeste si el si eu . Va pupam
ȘtergereLa multi ani sotului tau! Tortul cum am mai zis este minunat si imi place enorm. Bravo Timea, esti foarte priceputa Pupici!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Rocsi! Ma bucur ca iti place tortul , chiar daca pozele facute seara nu reflecta pe deplin cat de bine arata si in interior :)
Ștergerela multi ani!tortul arata delicios
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Aneta!
Ștergeream venit dupa mirosul de ciocolata :))))
RăspundețiȘtergereun tort tare frumos care denota cat de mult il apreciezi si il iubesti>:d< sa fiti sanatosi si sa va iubiti mult. la multi ani frumosi amandurora. va pupam (cu tot cu teroristi) :)))
Pe tine te servesc doar cu rulada :))). Multumim frumos pentru urari si pupam pe toti mai ales pe micii teroristi :))
Ștergerecat de bine arata, o combinatie pe gutul mue place, place, place
RăspundețiȘtergereAlice ma bucur ca iti place.
ȘtergereCat de frumos este!! Cat despre gust, nu poate fi decat delicios, daca-i facut de tine :)
RăspundețiȘtergerePup cu drag si La Multi Ani sotului (desi cam cu intarizere..)
Multumim mult Simona atat pentru urari cat si pentru apreciere. A fost un tort reusit :)
ȘtergereMinunat tort! Cat despre mancatul ruladei...:"> nu cred ca ar ajunge in tort... :">
RăspundețiȘtergere"La multi ani" sotului!
Alina multumesc. Si la mine era cat pe ca sa nu ramana pt tort :)
ȘtergereDeosebit de aspectuos si delicios tortul. La multi ani sotului tau si sa aveti numai bucurii impreuna!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Valentina.
Ștergere