Bun venit pe blogul meu! Mancaruri simple si usoare pe gustul tuturor...
Nu detin multe secrete ale bucatariei, insa imi place sa gatesc si fac totul cu pasiune. De altfel singurul meu secret cand gatesc este pasiunea cu care fac si cea mai simpla mancare.
Pofta buna orice alegeti sa gatiti din cele prezentate de mine mai jos!

marți, 6 decembrie 2011

Amandine

Pt azi, de Mos Nicolae i-am oferit sotului meu un cadou special, adica prajitura lui preferata: Amandine :)


Reteta e preluata de la Laura Sava, cu mici mici modificari neintentionate :)

Ingrediente:
Blat:
- 6 oua
- 200 g. zahar
- 30 ml. apa
- 30 ml. ulei
- 3 linguri cacao
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
Sirop:
- 300 ml. apa
- 150 g. zahar
- 2 plicuri cappuccino de ciocolata - eu am folosit 4 linguri cappuccino din cutie
- 1 sticluta esenta de rom
Crema:
- 2 galbenusuri
- 170 g. zahar pudra
- 300 g. unt
- 3 linguri cacao
- 1 sticluta esenta de rom
Pt ornat: glazura de ciocolata, ciocolata neagra, ciocolata alba.

Se separa albusurile de galbenusuri, se bat albusurile spuma, apoi se adauga pe rand: zaharul, apa, galbenusurile frecate cu ulei si praf de copt si se ameteca totul cu o spatula, usor pana se incorporeaza toate ingredientele. La final se adauga faina amestecata cu cacao putin cate putin amestecand usor toata compozitia.
Se toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, de aprox 34cm/23 cm sau 35/22 cum o am eu. Se pune la cuptor timp de 30 min la 175 grade.
Blatul se lasa apoi la racit si se taie in doua.

Cat timp se coace blatul puteti pregati siropul. Intr-o craticioara se pun la fiert: apa, zaharul si cappuccino aprox 5 min, iar la final se adauga esenta de rom. Se lasa la racit.

Crema: Untul (la temperatura camerei) se amesteca cu zahar pudra. Se mixeaza pana se dizolva zaharul, dupa care se adaua galbenusurile pe rand si cacaoa apoi continuam sa mixam pana obtinem o crema spumoasa.

Se aseaza pe un platou prima jumatate de blat si se insiropeaza cu jumatate din sirop si se unge cu trei sferturi de crema. Apoi se aseaza cealalta jumatate de blat deasupra, se insiropeaza cu siropul ramas si se unge din nou cu crema ramasa.

Punem prajitura la rece pt 3-4 ore sau peste noapte si a doua zi ornam cu glazura de ciocolata neagra si alba pt un aspect cat mai placut.
Eu am pus mai intai un rand de glazura de ciocolata (plic de la dr oetker), apoi am topit in cuptorul cu microunde separat si ciocolata neagra si ciocolata alba, le-am pus intr-o punguta am gaurit varful si am ornat.



















In reteta originala scrie sa lasi din crema pt aveline, insa mie nu mi-a prea ajuns crema nici sa intind deasupra. Daca stiam ca o sa pun glazura nu mai puneam crema deasupra si o tineam pt ornat . Dar oricum au iesit niste bucati frumoase si mai ales gustoase.


Si iata multe, multe, multe amandine :)

Reteta de la  Laura Sava

6 comentarii :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...