Acum ca s-a facut frig afara, putem da drumul la cuptoare si sa facem aluaturi dospite :). Mie imi plac mult si cum bine stiti deja, eu mananc ceva dulce la micul dejun langa cafea. Dar voi puteti pune si copiilor la scoala sau voua la lucru.
Intr-o cana punem drojdia uscata, o lingurita de zahar si 2 lingurite de faina si le amestecam adaugand 100 ml de lapte caldut (luam din cantitatile de mai sus). Acoperim cu un prosop si lasam aprox 10 min la dospit.
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si coja de lamaie apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final untul topit si uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.
Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.
In acest timp pregatim umplutura. Piersicile taiate bucati mici impreuna cu zaharul le punem intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba, adaugam amidonul dizolvat in putina apa rece si lasam sa mai dea in clocot pana se ingroasa. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand s-a racit putin adaugam nuca macinata si scortisoara si amestecam bine.
Aluatul dospit il impartim in doua si pe rand intindem cate o foaie pe masa de lucru tapetata cu faina. Ungem pe rand fiecare foaie cu umplutura de mai sus si rulam. Cu un cutit cu lama subtire taiem felii de aprox 2 cm grosime pe care le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Mai lasam la dospit 10-20 de minute, apoi ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 20 min.
Scoatem din cuptor si pudram cu zahar pudra.
Avem nevoie de:
500 gr faina
2 oua
4 linguri zahar
1 lingura unt
4-5 linguri ulei
270 ml lapte
1 plic drojdie uscata
un varf de sare
coaja rasa de la o lamaie
Pt umplutura:
200 gr piersici
2 linguri zahar
1 lingurita cu varf amidon
12 linguri nuca macinata
1 lingurita scortisoara
Pt uns: 1 galbenus de ou + 1 lingurita lapte
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-o cana punem drojdia uscata, o lingurita de zahar si 2 lingurite de faina si le amestecam adaugand 100 ml de lapte caldut (luam din cantitatile de mai sus). Acoperim cu un prosop si lasam aprox 10 min la dospit.
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si coja de lamaie apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final untul topit si uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.
Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.
In acest timp pregatim umplutura. Piersicile taiate bucati mici impreuna cu zaharul le punem intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba, adaugam amidonul dizolvat in putina apa rece si lasam sa mai dea in clocot pana se ingroasa. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand s-a racit putin adaugam nuca macinata si scortisoara si amestecam bine.
Aluatul dospit il impartim in doua si pe rand intindem cate o foaie pe masa de lucru tapetata cu faina. Ungem pe rand fiecare foaie cu umplutura de mai sus si rulam. Cu un cutit cu lama subtire taiem felii de aprox 2 cm grosime pe care le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Mai lasam la dospit 10-20 de minute, apoi ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 20 min.
Scoatem din cuptor si pudram cu zahar pudra.
Ce bine arata! Imi plac mult aluaturile de genul asta asa ca vreau si eu 2-3 melcisiori :) Pupici
RăspundețiȘtergereSi mie imi plac si cu drag te servesc >:D<
ȘtergereFoarte, foarte buni. Sa imi dai mie cativa pana fac eu ;;)
RăspundețiȘtergereIti dau si tie Rocsi :))
ȘtergereCe melci deliciosi!
RăspundețiȘtergereMultumesc Alina!
ȘtergereSunt atat de frumusei:) incat vreau sa-i mangai putin...cu dintii!:))
RăspundețiȘtergerePupici!
Adina :))) ma bucur ca iti plac.
ȘtergereCat sunt de frumosi!Sa-ti spun ca nu as refuza unul!Pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos. Stiu ca si tie iti plac mult aluaturile dospite :).
Ștergere