Avem nevoie de:
Blat:
6 oua
8 linguri zahar
4 linguri apa
3 linguri ulei
1 praf de sare
6 linguri faina
2 linguri cafea
2 linguri rase cacao
Sirop
200 ml apa, 1 lingura miere
Crema
4 galbenusuri
200 gr zahar
100 ml cafea espresso
250 gr unt 82% grasime (la temperatura camerei)
200 gr fisca lichida indulcita
Pentru ornat
100 gr ciocolata neagra
Pregatim mai intai blatul. Mixam albusurile spuma cu un varf de sare si adaugam treptat zaharul alternand cu apa si mixand in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Adaugam apoi galbenusurile amestecate cu uleiul si mixam din nou. La final incorporam faina amestecata cu cacaoa si cafeaua, folosind o spatula si amestecand cu miscari usoare sa nu se lase spuma.Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175-180 de grade timp de 25-30 minute (verificam cu o scobitoare daca blatul este copt)
Crema
Mixam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugam doua linguri din cafeaua lichida si amestecam rapid. Punem amestecul de galbenusuri intr-un vas rezistent la caldura si adaugam restul de cafea amestecand din nou rapid. Punem vasul pe foc si amestecam pana se ingroasa ca o budinca. ( La inceput o sa faca putina spuma dar nu va speriati, e ok, amestecati in continuare pana se ingroasa)
Luam de pe foc si lasam sa se raceasca.
Separat mixam untul moale pana devine cremos si adaugam treptat din crema de cafea mixand de fiacare data.
Asamblare
Taiem blatul in doua. Asezam prima foaie pe un blatou si o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop.
Ungem blatul cu trei sferturi din crema si asezam a doua foaie pe care o insiropam cu restul de sirop.
Mixam frisca pana se intareste si adaugam in ea crema lasata deoparte.
Ungem cu aceasta crema a doua foaie de blat si razuim peste ea ciocolata neagra.
Dam la frigider pana a doua zi dau minim 3 ore inainte de a servi.
Super buna aceasta prajiturica!
RăspundețiȘtergereDa Rocsy e buna tare. Te pup
ȘtergereTimea in blat ce cafea pui?
RăspundețiȘtergereNaturala sau ness?
Iolanda, cafea, adica pudra de cafea naturala.
ȘtergereMmm, o bunatate!! Imi plac tare mult prajiturile cu cafea, dar eu insiropam blatul tot cu cafea, eventual capuccino ;-)
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti place. Si eu m-am gandit sa insiropez cu cafea insa era deja multa cafea in blat si crema :) . Pt unii era deja prea multa cafea. Cand fac doar pt mine pun mai multa cafea :)
ȘtergereLorelei:cele 4 albusuri de la crema unde dispar?
ȘtergereIti doresc multa, multa sanatate, putere de munca si multe retete delicioase pe blog. 2014 sa fie un an magic si plin de realizari!
RăspundețiȘtergereVai ce buna trebuie sa fie...
RăspundețiȘtergereLorelei:cele 4 albusuri de la crema unde dispar ,ce faci cu ele?
RăspundețiȘtergereNu dispar nicaieri :) Faci altceva cu ele ce vrei tu. Daca folosesti la o prajituar de ex coaja de lamaie si de sucul de lamaie nu ai nevoie, inseamna ca dispare? Nu! Pur si simplu iti trebuie la crema galbenusuri de ou. Albusurile le poti arunca, le poti congela si folosi cand vrei la altceva, le poti face omleta etc. Dar nu,nu dispar :)
Ștergere