Si din nou prune....de data asta o placinta rustica sau lichiu cu prune cum se mai zice prin Ardeal. Cine a crescut printre sasi si maghiari cu siguranta stie despre ce vorbesc. Acel aluat dulce cu smantana dulce deasupra. Eu am facut-o cu prune si a fost delicioasa.
Avem nevoie de:
- 500 gr faina
- 2 oua
- 1 plic drojdie uscata
- 3 linguri zahar
- 250 ml lapte
- 80 ml ulei sau unt topit
- 1/2 lingurita sare
- 1 plic zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
Pentru umplutura:
- 150 gr smantana 20% grasime
- 1 ou
- 2 linguri zahar pudra
- 1 kg prune
- scortisoara
- zahar pudra pt pudrat
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar. Dureaza 10-12 minute.
Faina o amestecam cu sarea si coaja de lamaie. Turnam drojdia dospita peste faina si cu mana usor amestecam cu faina adaugand pe rand ouale batute si restul de lapte caldut in care am topit zaharul. Framantam cu mana in continuare adaugand spre final uleiul. Framantam pana nu se mai lipeste aluatul de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit la loc cald aprox o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Prunele le spalam si le indepartam samburii.
Din aluatul rezultat intindem doua foi si le asezam in doua tavi unse cu putin ulei.
Pentru umplutura: batem cu un tel oul si adaugam smantana si zaharul pudra.
Ungem aluatul cu umplutura de mai sus si asezam jumatatile de prune cu miezul un sus.
Presaram peste prune scortisoara si ungem si prunele cu putina smantana.
Dam la cuptorul preincalzit la 175 grade timp de aprox 20 min.
Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca putin. Apoi servim cu zahar pudra deasupra.
Avem nevoie de:
- 500 gr faina
- 2 oua
- 1 plic drojdie uscata
- 3 linguri zahar
- 250 ml lapte
- 80 ml ulei sau unt topit
- 1/2 lingurita sare
- 1 plic zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
Pentru umplutura:
- 150 gr smantana 20% grasime
- 1 ou
- 2 linguri zahar pudra
- 1 kg prune
- scortisoara
- zahar pudra pt pudrat
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar. Dureaza 10-12 minute.
Faina o amestecam cu sarea si coaja de lamaie. Turnam drojdia dospita peste faina si cu mana usor amestecam cu faina adaugand pe rand ouale batute si restul de lapte caldut in care am topit zaharul. Framantam cu mana in continuare adaugand spre final uleiul. Framantam pana nu se mai lipeste aluatul de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit la loc cald aprox o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Prunele le spalam si le indepartam samburii.
Din aluatul rezultat intindem doua foi si le asezam in doua tavi unse cu putin ulei.
Pentru umplutura: batem cu un tel oul si adaugam smantana si zaharul pudra.
Ungem aluatul cu umplutura de mai sus si asezam jumatatile de prune cu miezul un sus.
Presaram peste prune scortisoara si ungem si prunele cu putina smantana.
Dam la cuptorul preincalzit la 175 grade timp de aprox 20 min.
Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca putin. Apoi servim cu zahar pudra deasupra.
Serviti va rog!!!
Peste tot prune,si eu nu mai pot de pofta.Macar o feliuta trimite si la mine.Pupici!
RăspundețiȘtergereDiaMar - e sezonul prunelor :)) si mie imi plac tare mult si profit din plin de ele. Pup
RăspundețiȘtergereun deliciu....
RăspundețiȘtergereAlinutzika - multumesc!
RăspundețiȘtergereTinand cont ca imi plac prajiturile cu prune, si ce ai pregatit tu e foarte bun.Pup!
RăspundețiȘtergereRocsy - multumesc. Eu mananc placinta din asta de cand eram mica si facea bunica si mama :)
RăspundețiȘtergereAratã yummy!!! mai ales prunele de casa:)
RăspundețiȘtergereRamona - ma bucur ca iti place. Pup
RăspundețiȘtergerePrunele sunt vedete in perioada asta !!! ;) Sunt sigura ca e tare gustoasa prajiturica ta !!
RăspundețiȘtergereCat asa zic si eu de prune...sunt vedetele toamnei :). Si imi plac tare mult. Pup
RăspundețiȘtergereSuper bunatate ! Stiu lichiul de la Sb... :)
RăspundețiȘtergereVai ce frumusete...
RăspundețiȘtergereMirela - ma bucur mult ca iti place. Pup
RăspundețiȘtergereSimo - multumesc frumos. Pupici
RăspundețiȘtergereDraga Timea am facut placinta aceasta cu prune vreau sa o repet dar cu mere crezi ca ar merge...si daca da cum?rase sau bucatele?Multumesc
RăspundețiȘtergereLichiul/hencles -ul nu se face cu mere, practic se face doar cu zahar, smantana si oua deasupra, dar si cu prune zemoase. Acu cu siguranta nu are ce sa iasa rau cu mere dar merele sa fie bucatele sub nici o forma rase.
ȘtergereMultumesc de raspuns,eu am mancat si cu mere la soacra mea sasoaica din Copsa Mica un deliciu...din pacate pe vremea acea nu ma interesa reteta....acum cind nu mai este:-( .nu mai am pe cine sa intreb...de aceea ti-am cerut sfatul...si ptr ca esti sibianca de a mea...:-)O seara frumoasa iti doresc.
Ștergere:)) Ma bucur ca m-ai intrebat mai ales ca tot de acolo sunt si eu :). Dar sincer nu imi aduc aminte de cele cu mere. Oricum e buna cu orice fruct pana la urma pt ca e aluat dulce si in combinatia cu smantana dulce e minunata. Am sa fac si eu :). Te pup
Ștergere