Bun venit pe blogul meu! Mancaruri simple si usoare pe gustul tuturor...
Nu detin multe secrete ale bucatariei, insa imi place sa gatesc si fac totul cu pasiune. De altfel singurul meu secret cand gatesc este pasiunea cu care fac si cea mai simpla mancare.
Pofta buna orice alegeti sa gatiti din cele prezentate de mine mai jos!

luni, 12 decembrie 2011

Tort de biscuiti cu budinca


Azi aveam pofta sa mananc ceva cu biscuiti ..si tot gandindu-ma la ce as putea face din ei am ajuns la acest tortulet care e de fapt un fel de salam de biscuiti in forma de tort si cu budinca turnata peste :) 
Va garantez insa ca a iesit o chestie foarte interesanta si buna de tot...o combinatie reusita 
 .. eu am folosit biscuiti digestivi de la gullon pt ca din acestia aveam in casa, dar se pot folosi orice biscuiti 
Ingrediente:
- 400 gr biscuiti digestivi
- 170 ml lapte
- 100 gr margarina Rama Maestro
- 130 gr zahar
- 2 linguri cacao
- 1 esenta rom
Pentru budinca:
- 1 plic praf budinca ciocolata
- 450 ml lapte
- 3 linguri zahar
Intr-un bol se zdrobesc biscuitii cu mana si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao.
Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si se fierbe aprox 5 min. Luam de pe foc si adaugam margarina amestecand pana se topeste margarina. Adaugam si esenta de rom.
Se toarna apoi peste biscuitii zdrobiti si amestecam pana se incorporeaza bine.
Compozitia obtinuta o turnam intr-o forma de tort de 26 cm tapetata cu folie de Al. (puteti folosi orice alta forma)
Punem la frigider pt aprox o ora.
Intre timp pregatim budinca, conform instructiunilor de pe plic.
Dupa o ora scoatem tava de la frigider si turnam budinca (e ok daca mai e inca calduta dar sa nu fie fierbinte).
Lasam sa se raceasca sau punem la frigider ctv minute.
Cand am inceput, ideea era sa pun deasupra si glazura de ciocolata (de aceea apare ciocolata in imagine), insa intre timp m-am gandit ca deja este destula cacao in compozitie si am renuntat :).
Am ornat in schimb cu picatele de ciocolata alba topita si mi-a iesit un tort Dalmatian :).
Este un tort destul de rapid si mai ales usor de facut, nu necesita coacere si categoric e gustos.

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Paine clasica

Daca va place mult painea si nu mai vreti sa o mancati pe cea din comert pt ca nu stiti ce contine, va invit sa faceti aceasta painica super gustoasa si chiar usor de facut...




- 500 gr faina – eu am folosit 250 gr faina tip 480 si 250 gr faina tip 650
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- un pliculet drojdie uscata
- 300 ml apa
- 20-40 ml lapte
- 1 lingura ulei

Se pune faina, sarea si zaharul intr-un bol si se amesteca bine.
Drojdia se pune intr-o cana cu apa calduta (luati din 300 ml) si se lasa 10-15 min. Apoi se toarna peste faina. Se framanta adaugand incet incet apa si laptele. Apoi se continua framantarea aluatului pana nu se mai lipeste de mana (eu am framantat cu mana ). Se adauga la final o lingura de ulei si se mai framanta pana se incorpreaza si uleiul in aluat.
Cernem peste aluat un pic de faina, apoi acoperim bine vasul ca sa stea la caldura fara curenti de aer si lasam la dospit pt cca 2-3 ore.

inainte si dupa :)

Vasul in care coacem painea il ungem cu un pic de ulei, punem aluatul si mai lasam 30 min sa dospeasca.

Dupa 30 min tragem ctv dungi peste aluat :) presarem cu faina si bagam la cuptor la foc potrivit sau 180 grade.

Timp de coacere: aprox 50 min a durat la mine fiind forma mare si stratul de aluat mai subtire (am facut in tava de tort de 26 cm).

A iesit o paine super gustoasa…prea putina insa :)) data viitoare fac portie dubla

Se poate combina cu orice alt tip de faina si seminte. Si pentru o paine mai mare folositi 1 + 1/2 din cantitati

Ciorba de cartofi cu afumatura si tarhon

Azi am pregatit o ciorba buna romaneasca cu multa afumatura si tarhon, as putea spune o ciorba irezistibila :)
Ingrediente:
- 600 gr costita afumata
- 7-8 cartofi
- 4 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 telina mica
- 1 ceapa
- tarhon
- sare, piper
- 4 l apa
- 1 galbenus de ous
- 2 linguri smantana
- 2 linguri otet
Taiem costita bucati o fierbem mai intai separat si aruncam apa in care a fiert. (timp de aprox 20 min; luati cu o lingura spuma ce se formeaza deasupra)
Morcovul, pastarnacul, telina, ceapa le tocam si le punem in apa clocotita. (eu nu calesc legumele :), gustul e garantat si asa ).
Adaugam si costita si lasam sa fiarba in continuare impreuna.
Cand zarzavaturile sunt aproape fierte adaugam si cartofii taiati cubulete si mai lasam la fiert aprox 15 min. Adaugam sare si piper dupa gust. Verificam cu furculita daca cartofii sunt fierti si daca da, stingem focul.
Luam un bol in care amestecam bine galbenusul de ou cu smantana, adaugam apoi ctv linguri din ciorba fierbinte si amestecam, mai adaugam ciorba pana se umple bolul apoi turnam compozitia in ciorba amestecand.
Adaugam apoi 2 linguri de otet, tarhonul tocat si daca doriti si patrunjel verde si avem o ciorba super buna cu afumatura.
Se poate servi cu smantana! Eu prefer fara :)

vineri, 9 decembrie 2011

Fasole verde scazuta

Fasolea verde nu face parte din topul preferintelor mele, dar din cand in cand o gatesc si o si mananc  cu drag:). Stiu ca e sanatoasa si nu mancam mereu doar mancarurile favorite...
Ingrediente pt 4 portii:
- 700 gr fasole pastai - eu am folosit fasole din congelator care a fost oparita inainte
- 3 cepe mici
- 1 ardei rosu (sau iarna 3 linguri pasta de gogosari)
- frunze de telina verde
- 200 ml suc de rosii
- usturoi
- sare, piper
- 4-5 linguri ulei

Se pune la calit ceapa si ardeiul tocat, timp de cateva minute, se adauga 2 cani de apa, iar cand apa fierbe se pune fasolea asa congelata cum e din congelator.
Se lasa la fiert aprox 15 min, se aduga sare si piper dupa gust. Adaugam sucul de rosii si usturoiul taiat marunt sau pisat si lasam sa mai fiarba 4-5 minute si la final adaugam frunzele de telina taiate marunt. Daca doriti un sos mai gros puteti adauga o lingura de faina pe care o amestecati cu sosul de rosii. Eu am preferat fara faina.

Pt cei care postesc se poate servi asa simplu. Sau se poate servi cu ochiuri, muschi file afumat cum am facut eu, sau cu carnati, bacon prajit..variante exista :)
Sa aveti pofta!!!

miercuri, 7 decembrie 2011

Tocanita de cartofi de post

Suntem in postul Craciunului si cu siguranta va intrebati in fiecare zi ' ce sa mai mancam azi ' :) .... ei, eu va zic sa faceti o tocanita de cartofi, care pe langa ca e foarte rapida de facut, mai e si gustoasa
Va scriu mai jos cum o fac eu..desi cred ca e cea mai simpla mancare si nu mai prea necesita detalii...dar totusi :)

Ingrediente pt 4 pers.:
- 12 cartofi potriviti
- 3-4 cepe potrivite
- 1 ardei, preferabil rosu (eu au pus jumatate verde, jumatate rosu)
- 1 rosie mare
- 2-3 linguri ulei
- sare, piper
- patrunjel verde
Se spala si se curata cele de mai sus.
Tocam ceapa, ardeiul si rosia decojita (pt a decoji mai usor puneti in apa fierbinte cate minute) si le punem la calit in ulei pt 3-4 min. Adaugam peste cartofii taiati in cuburi, acoperim cu apa si lasam sa fiarba la foc potrivit. Adaugam sare si piper dupa gust. Cand cartofii sunt fierti adaugam si patrunjelul verde tocat si luam de pe foc.
Servita cu gogosari si castraveciori murati este o mancare perfecta pt o zi de post :)

marți, 6 decembrie 2011

Amandine

Pt azi, de Mos Nicolae i-am oferit sotului meu un cadou special, adica prajitura lui preferata: Amandine :)


Reteta e preluata de la Laura Sava, cu mici mici modificari neintentionate :)

Ingrediente:
Blat:
- 6 oua
- 200 g. zahar
- 30 ml. apa
- 30 ml. ulei
- 3 linguri cacao
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
Sirop:
- 300 ml. apa
- 150 g. zahar
- 2 plicuri cappuccino de ciocolata - eu am folosit 4 linguri cappuccino din cutie
- 1 sticluta esenta de rom
Crema:
- 2 galbenusuri
- 170 g. zahar pudra
- 300 g. unt
- 3 linguri cacao
- 1 sticluta esenta de rom
Pt ornat: glazura de ciocolata, ciocolata neagra, ciocolata alba.

Se separa albusurile de galbenusuri, se bat albusurile spuma, apoi se adauga pe rand: zaharul, apa, galbenusurile frecate cu ulei si praf de copt si se ameteca totul cu o spatula, usor pana se incorporeaza toate ingredientele. La final se adauga faina amestecata cu cacao putin cate putin amestecand usor toata compozitia.
Se toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, de aprox 34cm/23 cm sau 35/22 cum o am eu. Se pune la cuptor timp de 30 min la 175 grade.
Blatul se lasa apoi la racit si se taie in doua.

Cat timp se coace blatul puteti pregati siropul. Intr-o craticioara se pun la fiert: apa, zaharul si cappuccino aprox 5 min, iar la final se adauga esenta de rom. Se lasa la racit.

Crema: Untul (la temperatura camerei) se amesteca cu zahar pudra. Se mixeaza pana se dizolva zaharul, dupa care se adaua galbenusurile pe rand si cacaoa apoi continuam sa mixam pana obtinem o crema spumoasa.

Se aseaza pe un platou prima jumatate de blat si se insiropeaza cu jumatate din sirop si se unge cu trei sferturi de crema. Apoi se aseaza cealalta jumatate de blat deasupra, se insiropeaza cu siropul ramas si se unge din nou cu crema ramasa.

Punem prajitura la rece pt 3-4 ore sau peste noapte si a doua zi ornam cu glazura de ciocolata neagra si alba pt un aspect cat mai placut.
Eu am pus mai intai un rand de glazura de ciocolata (plic de la dr oetker), apoi am topit in cuptorul cu microunde separat si ciocolata neagra si ciocolata alba, le-am pus intr-o punguta am gaurit varful si am ornat.



















In reteta originala scrie sa lasi din crema pt aveline, insa mie nu mi-a prea ajuns crema nici sa intind deasupra. Daca stiam ca o sa pun glazura nu mai puneam crema deasupra si o tineam pt ornat . Dar oricum au iesit niste bucati frumoase si mai ales gustoase.


Si iata multe, multe, multe amandine :)

Reteta de la  Laura Sava

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Ciorba de pui cu orez

Tocmai povesteam cu o prietena cum ca ne plac mai mult ciorbele "albe" decat cele cu bulion/suc de rosii si uite asa am facut pentru weekendul acesta o ciorba "alba" foarte gustoasa
- 3 morcovi
- 1 telina mica
- 1 pastarnac sau patrunjel
- 1 ceapa
- ½ ardei verde gras
- 1 capatana usturoi
- carne de pui (eu am folosit pieptul cu os si spatele)
- ½ cana orez
- sare, piper, o lingurita vegeta
- frunze de patrunjel
- 1 galbenus de ou
- 100 ml lapte
Se pune apa la fiert intr-un vas de 3-4 l. Se se pune carnea la fiert si cand e carnea semifiarta se adauga si zarzavaturile taiate si lasam totul sa fiarba in continuare. Cand zarzavaturile sunt aproape fierte se adauga si orezul. Se adauga sarea, piperul si vegeta. Usturoiul pisat se adauga cand sunt toate ingredientele fierte si se mai lasa pe foc aprox 5 min apoi se aduaga patrunjelul verde tocat si se opreste focul. Se poate drege cu un galbenus de ou amestecat cu lapte care se adauga dupa ce se raceste un pic ciorba.
Si iata ca e gata ciorba cu o aroma placuta de usturoi!
Se poate servi cu smantana. Sa aveti pofta!

joi, 1 decembrie 2011

Tocanita de vitel

Tare mult imi plac tocanitele de tot felul... si cea de vitel , doar ca o fac destul de rar pentru ca ajung mai rar in posesia unei bucati de carne proaspata, iar cea din comert cam lasa de dorit

Ingrediente:
- 500 gr carne de vitel
- 5 cepe potrivite
- 1 ardei rosu
- 1 ardei verde
- 1 capatana usturoi
- frunze de telina, oregano, patrunjel
- ulei
- apa
- sare si piper
Se taie carnea cubulete si se pune la fiert in apa clocotita. Spuma rezultata in urma fierberii se arunca. Se lasa la fiert aprox 30-40 min.
Pana fierbe carnea curatam si spalam ceapa, usturoiul si ardeiul.
Tocam ceapa si ardeiul si punem pe foc cu putin ulei intr-o tigaie inalta sau orice alt vas doriti. Carnea aproape fiarta se ia de pe foc, se arunca apa in care a fiert si carnea se pune in celalat vas peste ceapa si ardei. Se adauga sarea si piperul, telina si oregano taiate marunt si se lasa la fiert cu 3-4 cani de apa pentru aprox 30 min (depinde de carne..se poate verifica cu furculita cand e fiarta). Inainte cu 10 min de a se lua de pe foc se adauga si usturoiul. La final adaugam si patrunjel tocat.


Se poate servi simplu cu muraturi sau cu paste, piure de cartofi, cartofi natur.

Eu i-am combinat cu paste fusilli :) si castraveciori murati.

miercuri, 30 noiembrie 2011

Tarta cu mar si scortisoara

E una din prajiturile pe care le fac cel mai des cand vrem ceva dulce in casa si impreuna cu tarta/prajitura cu visine, e foarte simpla de facut, rapida si gustoasa, iar ingredientele folosite le am intotdeuna in casa.
Am facut si pt azi de Sf. Andrei si am dus in dar si nasei mele :)

Ingrediente blat
- 3 oua
- 150 gr faina
- 150 gr zahar
- 50 ml ulei
- 1/2 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 2 linguri apa fierbinte
- o lingurita scortisoara macinata



Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma cu mixerul apoi se adauga zaharul. Galbenusurile se pun intr-un bol si se amesteca cu praful de copt si zaharul vanilat apoi se adauga treptat peste spuma cu zahar folosind in continuare mixerul. Se adauga in continuare uleiul si cele 2 linguri de apa fierbinte. La final se adauga faina amestecata cu scortisoara mixand in continuare folosind treapta 1.
Compozitia obtinuta se toarna in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina.
Merele (3- 4 mere) curatate de coaja si fara seminte se taie felii se aseaza in tava, peste compozitie, de jur imprejur, apoi se presara o lingura de zahar si scortisoara.
Se pune la cuptor la foc mijlociu sau 170 grade pt cca 30 minute.
Se pudreaza prajitura cu zahar pudra si scortisoara si se serveste cu o cafea aromata! :)

Mancare de fasole boabe

Nu intotdeuna avem timp mult la dispozitie pt a pregati un pranz sau o cina, asa ca din cand in cand sunt binevenite si conservele....cum sunt de exemplu cele cu fasole boabe


Pentru 3-4 pers.
- 2 cutii fasole boabe rosie kidney (cantitate neta / conserva 250 gr)
- 2 cepe
- 1/2 ardei
- 200 gr carnati picanti
- sare, piper
- o cana apa
- ulei


Se caleste ceapa si ardeiul taiat marunt, se adauga carnatii taiati de aprox 2 cm. grosime.

 Se toarna boabele de fasole peste si se adauga 1 cana apa fierbinte (fasolea fiind din conserva am aruncat apa in care se afla si am spalat cu un pic de apa).

Se adauga sare si piper dupa gust si se lasa la fiert aprox 20 min si gata! se poate servi. :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...