Categoric asta este tarta mea preferata <3. Drept urmare am luat prune, am varat si la congelator vreo 3 pungi sa am si pt. iarna si am purces sa fac aceasta bunatate. Si nu, nu am mancat-o singura, am chemat si ceva oaspeti sa guste si ei din aceasta bunatate de toamna. No, eu sper ca v-am convins ca trebuie sa o faceti si voi neaparat :)
Invelim aluatul in folie alimentara si dam la frigider timp de o ora.
In acest timp spalam prunele, le despicam in doua si le scoatem samburii.
Scoatem din frigider si pe masa tapetata cu faina intindem o foaie rotunda usor mai mare decat tava in care urmeaza a fi pusa (eu am folosit o tava de aprox 30 cm) . Asezam aluatul in tava si apasam usor cu degetele ( eu am folosit o tava de ceramica care nu necesita sa fie unsa cu nimic). Presaram peste aluat o lingura de gris, apoi asezam jumatatile de prune cu pulpa in sus. Peste prune presaram zaharul vanilat si scortisoara.
Intr-un bol amestecam untul, cu zaharul si cu faina obtinand un aluat mai moale si mai faramicios. Acest aluat il faramitam peste prune.
Avem nevoie de:
Pt. aluat: 125 gr unt, 1 lingura zahar brun, 200 gr faina, 1/2 lingurita bicarbonat,
coaja rasa de la o lamaie mica, zeama de la lamaie, 1 ou, un varf de sare
Umplutura: 1 lingura gris, 500 gr prune (cantarite fara samburi),
1 plic zahar vanilat, 1 lingurita scortisoara
Cumble: 100 gr unt, 80 gr zahar, 100-120 gr faina
Pregatim intai aluatul: frecam untul cu zaharul si un varf de sare, adaugam oul batut, coaja de lamaie si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Adaugam treptat faina amestecand pana incorporam cam jumatate din cantitate, apoi turnam compozitia pe masa de lucru tapetata cu faina si framantam cu mana pana incorporam si restul de faina.Invelim aluatul in folie alimentara si dam la frigider timp de o ora.
In acest timp spalam prunele, le despicam in doua si le scoatem samburii.
Scoatem din frigider si pe masa tapetata cu faina intindem o foaie rotunda usor mai mare decat tava in care urmeaza a fi pusa (eu am folosit o tava de aprox 30 cm) . Asezam aluatul in tava si apasam usor cu degetele ( eu am folosit o tava de ceramica care nu necesita sa fie unsa cu nimic). Presaram peste aluat o lingura de gris, apoi asezam jumatatile de prune cu pulpa in sus. Peste prune presaram zaharul vanilat si scortisoara.
Intr-un bol amestecam untul, cu zaharul si cu faina obtinand un aluat mai moale si mai faramicios. Acest aluat il faramitam peste prune.
Dam tava la cuptor la 180 de grade timp de 35-40 de minute, pana sa rumeste deasupra.
Scoatem din cuptor si dupa ce s-a racit putin pudram cu zahar pudra si servim.
Sper ca v-am convins nu numai ca e super buna ci si ca se face usor si repede.
Ohh ce pofta mi-ai facut! Maine am si eu o prajitura cu prune programata, dar nu ma satur acum de aceste fructe!
RăspundețiȘtergereCristina, de acord cu tine si sunt convinsa ca o sa faci si tu o bunatate cu prune :)
ȘtergereTarta crumble este o bunatate si cu prune iese atat de buna! pup!
RăspundețiȘtergereDa Rocsy e super buna mai ales cu crumble si prune. Te pup
ȘtergereCe bunatate!! Si mie imi plac tartele cu prune si crumble, au ceva special ;) Pup
RăspundețiȘtergereDaaaa sunt deliciose . Te pup Paula
ȘtergereFoarte buna tarta!! Vreau si eu o portie!
RăspundețiȘtergerePupici
Cu mare drag Simona!
ȘtergereCea mai 'tare" reteta de tarta ! a fost devorata instant :)
RăspundețiȘtergereAna ma bucur mult! Si mie imi place tare mult tarta aceasta.
Ștergere